Austrija priprema zakon po kojem bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

„Jednostavno na našim cestama ima previše onih koje se ne može uvjeriti, kod kojih kazne i dodatna školovanja ne djeluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje“, rekla je austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler (Zeleni) prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Nacrt zakona vozačima koji u naseljenom mjestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu od 60 ili izvan naseljenog područja od 70 km na sat, automobil će na licu mjesta biti oduzet na dva tjedna.

Tijekom tog razdoblja bi trebalo biti provjereno radi li se o vozaču koji je već do sada upadao u oči zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, automobil bi mogao biti prodan na dražbi.

Kod prekoračenja brzina od 80 km na sat u naseljenom mjestu ili 90 km na sat izvan, automobil bi bio odmah zaplijenjen i prodan. To bi se npr. odnosilo na one vozače koji na autocesti u Austriji, gdje je najviša dozvoljena brzina 130 km na sat, budu uhvaćeni kod brzine od 220 km na sat.

Ministrica Gewessler je rekla kako ove mjere služe povećanju sigurnosti u prometu.

„Kod brzina o kojima je ovdje riječ, niti jedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom“, rekla je ministrica prometa.

Vlasti u Austriji godišnje bilježe 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primijenjen.

Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sljedeće godine.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.12.2022.