Novi banjolučki biskup don Željko Majić zaređen je u subotu na liturgijskom slavlju u Banjoj Luci u katedrali Svetog Bonaventure u kojemu je sudjelovao veliki broj vjernika te biskupa i političara iz BiH i Hrvatske uključujući premijera Andreja Plenkovića.

PVRH Andrej Plenković u #BanjaLuka na ređenju mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa: 🇭🇷 će nastaviti snažno…

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednicaSubota, 2. ožujka 2024.

Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, zaredio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić na temelju naloga pape Franje u kojemu stoji kako se Majić “odlikuje vještinom upravljanja poslovima te se čini prikladnim upravljati zajednicom”. Sveti je otac u svojoj odluci vjernike i narod potaknuo da Majiću očituju svoju poslušnost, sklad i suradnju.

U izaslanstvu predsjednika Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković, državni tajnik Zvonko Milas sudjelovao je danas u…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeSubota, 2. ožujka 2024.

Nadbiskup Vukšić kazao je u propovjedi kako svećenici imaju poslanje poticati ljude da postanu boljima i sačuvaju se od moralnoga kvarenja čime ujedno štite svijet od moralnoga raspada. Kršćane je opisao kao sol zemlje jer imaju evanđelje kojemu je bitna oznaka da štiti čovjeka od kvarenja.

“Budi ovoj zajednici vjernika sol koja će joj davati Kristov okus i štiti je od svakog kvara i moralna svjetiljka budi drugima”, poruka je što ju je novom banjolučkom biskupu prenio nadbiskup Vukšić.

Umirovljeni biskup Komarica u oproštajnoj je poruci vjernicima kazao kako je okončao dio svoje životne misije da pomaže potrebitima i siromašnima a sada tu zadaću prepušta novim naraštajima. Pri tom je istaknuo kako Crkva ima trajnu zadaću brinuti o nemoćnima i ugroženima tko god je vodio.

“Molite jedan za drugoga, molite osobito za one koji vam pomažu i služe da ostane postojani u vjeri”, poručio je svojim vjernicima biskup Komarica pozvavši ih da pomognu novom biskupu u obnašanju njegove dužnosti i budu mu vjerni.

Papa Franjo u prosincu 2023. godine prihvatio je odreknuće od pastoralne službe monsinjora Franje Komarice koji je Banjolučku biskupiju vodio još od 1989. godine ostavši uz svoje vjernike i u najtežim ratnim godinama kada su bili izloženi progonima i kampanji etničkog čišćenja koju su provodile vlasti bosanskih Srba.

Novog biskupa Majića biskupija koja osim sjeverozapadnog dijela Republike Srpske obuhvaća i dio Federacije BiH odnosno šireg livanjskog kraja dočekuje s jedva 20 posto od prijeratnih 120 tisuća vjernika. Na širem banjolučkom području do rata je bilo oko 30 tisuća vjernika a prema posljednjim dostupnim podacima iz 2022. godine tek ih je oko tisuću i pol.

Novi banjolučki biskup rođen je 1963. godine u Drinovcima kod Gruda, školovao se u Dubrovniku, Sarajevu i Rimu a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1988. godine.

U toj je biskupiji bio generalnim vikarom i ravnateljem Caritasa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.03.2024.