U centrima za privremeni smještaj ilegalnih migranata u BiH trenutačno boravi nešto više od tisuću osoba, a nema nikakvih naznaka da migrantska kriza eskalira, izjavio je Žarko Laketa, ravnatelj Službe za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Nakon što su vlasti Unsko-sanske županije izrazile zabrinutost zbog vraćanja migranata iz Hrvatske u BiH i zbog toga što se te osobe smještaju uglavnom u centar “Lipa” kod Bihaća, Laketa je u intervjuu lokalnim medijima opovrgnuo tvrdnje da je riječ o novoj migrantskoj krizi.

Kazao je kako BiH provodi obveze koje proistječu iz ugovora s Hrvatskom o readmisiji ali i da je njegova zemlja odbila preuzeti nešto manje od tisuću ilegalnih migranata jer nema dokaza da su oni prije ulaska u Hrvatsku boravili u BiH.

Pojasnio je kako u “Lipi”, koja je projektirana za prihvat do tisuću i pol osoba, trenutačno boravi samo 210 migranata, uglavnom samaca, a još nešto više od 100 ih je u kampu “Borići” koji je bliže Bihaću.

“Tu se radi po zakonu i propisima”, kazao je Laketa komentirajući promjedbe županijskih vlasti koje su se žalile na to što je uz kamp “Lipa” dograđen dio zatvorenog tipa namijenjen migrantima koji bi mogli biti sigurnosni rizik. 

Istodobno u dva prihvatna centra u okolici Sarajeva boravi nešto manje od 800 migranata.

Među migrantima prednjače državljani Afganistana i Maroka, a potom Kube, Burundija, Konga, Pakistana, Bangladeša, Iraka, Kameruna i Nepala.

Migranti iz država poput Kube i Burundija stižu u BiH iz Srbije s kojom države iz kojih oni dolaze imaju bezvizni režim.

Laketa je potvrdio kako se readmisija migranata sa Srbijom realizira uz poteškoće pa je najavio razgovore s vlastima u Beogradu kojima bi se osiguralo da svi oni koje Hrvatska vrati u BiH i koji ne ispunjavaju uvjete za azil budu brzo poslani natrag u zemlje podrijetla.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 12.04.2023.