O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu u Hrvatskom saboru gdje je još jednom najoštrije osudio rusku agresiju, a ukrajinsku vojsku i narod pohvalio za junački otpor. 

“O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe”, istaknuo je Plenković predstavljajući zastupnicima Hrvatskog sabora Izvješće o stanju u Ukrajini. 

“Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, na europskom tlu ponovno bjesni rat. Na zaprepaštenje cijelog svijeta, već sedmi dan traje ničim izazvana brutalna ruska agresija na Ukrajinu. Rata ovakve siline i ovakvih razmjera u Europi nije bilo punih 77 godina”, rekao je. 

Upozorio je da “grubo kršenje međunarodnog prava” već sada ima “dalekosežne posljedice na cijeli svijet” i da će ova kriza najvjerojatnije potrajati. 

Ponovio je da Hrvatska “najoštrije osuđuje rusku agresiju i daje punu potporu ukrajinskom narodu koji u ovom trenutku još jednom gine za europske vrijednosti”. Čestitao je na hrabrosti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju premijeru Denisu Šmihalu, a ukrajinsku vojsku i narod pohvalio za “herojski otpor”. 

Plenković kaže da je ovo “rat Davida i Golijata, u kojemu Rusija napada po veličini 28 puta manju Ukrajinu” i da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva.  

Hrvatska Ukrajini šalje oružje, streljivo i zaštitnu opremu za pješadiju vrijednu 124 milijuna kuna. Europska unija osigurala je pomoć bivšoj sovjetskoj republici od 500 milijuna eura za nabavu zaštitne i vojne opreme.

Rat u Ukrajini traje već sedam dana, više od 600.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo je na teritorij EU-a. Na rusko bombardiranje ukrajinskih gradova, svijet odgovara sankcijama Moskvi i slanjem pomoći Ukrajini. 

Ukrajinci neće pogunti glavu

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska s partnerima u Uniji pokazala odlučnost, solidarnost i jedinstvo te da je ovaj rat utvrdio potrebu za energetskom autonomijom i jačanjem obrambenih sposobnosti. 

Istaknuo je da je Hrvatska oduvijek zagovarala europsku perspektivu Ukrajine i podsjetio da je sa Zelenskijem u prosincu u Kijevu potpisao Deklaraciju o toj perspektivi. 

Plenković je dodao da ratni prizori u Ukrajini bude sjećanja na Domovinski rat. 

“Svi ti prizori nama u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićevog režima i na ratne strahote koje smo proživjeli”, rekao je hrvatski premijer. 

Čestitao je zastupnicima Hrvatskog sabora na jedinstvu u osudi Rusije, a solidarnosti s Ukrajinom i izrazio zadovoljstvo što su parlamentarna većina i oporba “na istoj strani – pravde i slobode”.

Raspravu u Hrvatskom saboru prate i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič i pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj. 

“Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, da ne popuštaju pred ucjenama, da ne poginju glavu, da su nadahnuti ljubavi prema domovini kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini”, zaključio je svoj govor Plenković uz pljesak okupljenih i ukrajinske zastave u Sabornici. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.03.2022.