Pojedini gradonačelnici, zastupnici regionalnih parlamenata, svećenici, vatrogasci i policajci, određeni broj građana Njemačke uspio se preko svojih veza cijepiti protiv covida-19 unatoč tome što nisu bili niti izbliza na redu za cijepljenje. 

Kako je u Njemačkoj posljednjih tjedana uočeno “nekoliko desetaka” slučajeva cijepljenja preko reda, velika koalicija CDU/CSU i SPD-a priprema zakonske izmjene prema kojima bi se prekoredno cijepljenje kažnjavalo globom do 25.000 eura.

Prema izvještaju Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), čiji su novinari prvi vidjeli pripremljene izmjene zakona ujedinjene vladajuće koalicije, vrlo skoro takvo će se ponašanje u Njemačkoj strogo kažnjavati.

Sankcije protiv onih koji se cijepe preko reda prije samo nekoliko dana najavio je CDU-ov ministar zdravstva Jens Spahn. Spahn je pritom istaknuo da zakon koji se odnosi na zaštitu od zaraze, već predviđa kazne za prekršitelje poput prekoredno cijepljenih.

RND prenosi da će, prema zakonskim izmjenama, propisane kazne ići sve do 25.000 eura.

Berliner Zeitung ističe da je jedna od najprominentnijih osoba do sada uhvaćenih u takvom prijestupu gradonačelnik Hallea Bernd Wiegand.

Njegovim slučajem sad se bavi i njemačko državno odvjetništvo, do te mjere da su mu pretražili službeni ured.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.02.2021.