Za mnoge u Njemačkoj zima je bila duga i frustrirajuća, a, nažalost, čini se da ni proljeće neće biti puno bolje…

Zima zna ionako biti deprimirajuća, a ova s pandemijom i zatvaranjem je bila posebno teška, priznaju stanovnici Berlina za The Guardian.

“Stvarno sam umorna od svega. Zima je uvijek teška, ali sada u lockdownu nemamo što raditi, tako da je bilo užasno”, rekla je učiteljica Ina Eggers.

S obzirom da broj zaraženih naglo raste, čini se da će agonija potrajati i dugo u proljeće. Naime, Institut Robert Koch u subotu je prijavio 16.033 nova slučaja u jednom danu, 3.359 više nego prošle subote. U svjetlu najnovijih podataka, neki liječnici pozivaju na pooštravanje mjera kako bi spriječili preopterećenje bolnica u trećem valu.

U ponedjeljak bi njemački državni vrh trebao raspraviti poduzimanje sljedećih koraka u relaksiranju strogih epidemioloških mjera koje su uvedene još 2. studenoga i traju već pet mjeseci, s povremenim izmjenama. No, očekuje se da će umjesto očekivanog ublažavanja mjera produljiti djelomični lockdown.

“Ljudi su umorni, iscrpljeni i istrošeni od svega. Produžetak lockdowna stvara percepciju da se pandemija nikada neće završiti. Veselila me pomisao da ću uskoro s prijateljima moći na kavu, ali sada sam obeshrabren nakon što su brojke opet porasle”, izjavio je Trent Murray, novinar u Berlinu.

Defne Cicek (20), studentica iz Düsseldorfa, također je frustrirana.

“Imam osjećaj kao da se stalno vrtimo ukrug. Budućnost je nesigurnija no ikad i čini se da se nikad nećemo moći vratiti u normalu”, izjavila je.

Mnogi Nijemci također su frustrirani zbog sporog procesa cijepljenja stanovništva, a podaci govore da je do subote tek 8,69 posto populacije cijepljeno prvom dozom.


Autor: CroExpress Datum objave: 22.03.2021.