U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održana je, u četvrtak, 4. travnja, godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pod predsjedanjem mons. Tome Vukšića, nadbiskupa vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH.

Na sjednici su sudjelovali predsjednice Hrvatske redovničke konferencije s. Lidija Bernardica Matijević i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine s. Željka Dramac, te delegati hrvatske inozemne pastve za različite dijelove svijeta: fra Zdravko Lazić za Austriju, don Ivica Komadina za Njemačku, fra Ljubomir Šimunović za Zapadnu Europu, mons. Stjepan Biletić za Skandinaviju, vlč. Božidar Tenšek za Kanadu, fra Nikola Pašalić za Sjedinjene Američke Države te fra Davor Dominović za Oceaniju.

Iz Njemačke su sudjelovali i predstavnik pastoralnih suradnika Željko Galić te predstavnica časnih sestara s. Gordana Davidović. Zapisnik sjednice vodila je Marija Žebec, tajnica Ravnateljstva.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća mons. Vukšić pozdravivši nazočne članove, a svoj pozdrav na početku sjednice uputio je i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak. Predsjednik Vukšić izvijestio je o nedavnom godišnjem zasjedanju BK BiH i HBK održanom u Sarajevu, dok je ravnatelj Markić podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva.

U prvom dijelu izvješća istaknuto je kako u 181 hrvatskoj katoličkoj župi, misiji, zajednici i centru diljem svijeta djeluje ukupno 186 hrvatskih svećenika, s najvećim brojem misija i zajednica u Njemačkoj (95), Kanadi (17), SAD-u (15), Oceaniji (14), te u drugim zemljama. Raspravljalo se o pravnoj kanonskoj regulativi hrvatske inozemne pastve te su izmijenjena mišljenja o otvorenim pastoralnim pitanjima.

Područni delegati su također podnijeli godišnja izvješća o pastoralnim izazovima na svojim područjima. Dogovoreno je da će se sljedeća sjednica Vijeća održati u Zagrebu, 24. travnja 2025. godine.


Autor: CroExpress/Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Datum objave: 05.04.2024.