U sklopu manifestacije ‘Noć muzeja’, institucije i udruge Hrvata u Srbiji ponovno su se uključile s bogatim programom, a Subotica je bila jedno od središta kulturnih događanja.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i Hrvatski kulturni centar ‘Bunjevačko kolo’ priredili su zanimljive izložbe i nastupe, privukavši velik broj posjetitelja.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata otvorio je izložbu pod nazivom ‘Hrvatsko narodno kazalište u Subotici (1945. – 1951. – 1980.)’.

Ova izložba predstavlja doprinos inicijativi za ponovno osnivanje kazališnih praksi na hrvatskom jeziku, koje su bile prisutne u Subotici desetljećima. Postav izložbe uključuje raznovrsne dokumente, publikacije, fotografije i plakate iz arhiva ZKVH-a, NIU ‘Hrvatska riječ’ i zbirke kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića. Posebno su istaknuti sadržaji iz arhive dramskog pisca Matije Poljakovića, koje su njegove kćeri donirale Zavodu. Autor izložbe je Branimir Kopilović, stručni suradnik u Zavodu, dok je izložbu otvorila Nevena Baštovanović, suradnica na izložbi i autorica elaborata ‘(Ponovni) Osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici’.

Na otvorenju izložbe govorili su ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković. Oboje su naglasili važnost profesionaliziranog i institucionaliziranog kazališnog života za Hrvate u Vojvodini, sličnog onom koji imaju druge manjine poput Mađara, Slovaka, Rumunja i Rusina. Drugi povod za ovu izložbu je skoro otvorenje nove zgrade subotičkog kazališta, gdje se očekuje prostor i za kazališne prakse na hrvatskom jeziku.

HKC ‘Bunjevačko kolo’ ove godine priredilo je izložbu likovnih radova, nošnji, rukotvorina i predmeta s motivima cvijeća pod nazivom ‘Cvijet – ukras života i baštine’.

Izlošci dolaze iz bogatog fundusa Centra. Tradicionalno je predstavljena i ‘Bunjevačka soba’, etnografski postav koji prikazuje način života i običaje Bunjevaca. Tijekom večeri nastupili su i članovi Folklornog odjela, dodatno obogaćujući kulturnu ponudu manifestacije.

‘Noć muzeja’ još jednom je pokazala važnost očuvanja i promocije hrvatske kulture u Srbiji, ističući bogatstvo kulturne baštine Hrvata u Vojvodini i njihov doprinos kulturnom životu regije.


Autor: CroExpress/NIU "Hrvatska riječ" Subotica Datum objave: 19.05.2024.