Autor: CroExpress

KAKO SE ČUVAJU SMOKVE


Kada su zrele:
Jesu li smokve zrele poznaju se po boji kore (pokožice), čvrstoći i kada se objesi plod. Smokve se beru svaki dan, jer one ne dozrijevaju odjednom, beru se sa peteljkom i pažljivo stavljaju u košaru. Najbolje ih je brati ujutro, jer su tada plodovi još hladni, a ako su vlažne (rosne) beru se tek kada se osuše. Plodovi sa tvrdom korom mogu se dulje čuvati. U prostoriji u kojoj je temperatura 10 stupnjeva Celzija i vlažnost zraka oko 80 posto zadržavaju svježinu i kvalitetu.

Zamrzavanje:
Oberu se zdravi i zreli plodovi koji nisu premekani i oštećeni. Operu se i posuše. Konzerviraju se na dva načina: bez šećera i sa sirupom. Za prvi način plodove treba složiti u plastične kutije i zatvoriti poklopcem ili celofanom da budu hermetički zatvoreni. U koliko se zamrzavaju sa sirupom, u kutiju složeni plodovi preliju se sa sirupom (na 1 litru vode dodati 40 dag šećera) i potom ih zatvoriti. Sirup se mora prokuhati i ohladiti pa onda preliti.

Sušenje:
Najjednostavniji je način sušenje na suncu. Svježi plodovi se slažu na prostirku od trske (hasuru), na sunčanim mjestima gdje se češće okreću (plastika i goli beton ne odgovaraju). Svake se večeri sklanjaju u suhe i zračne prostorije da bi se sačuvali od rose ili kiše. Sušenje traje o jačini sunca. Sušenjem svježi plodovi izgube gotovo dvije trećine prvotne težine. Za sušenje treba brati plodove sa drškom jer i najmanje oštećenje otežava sušenje i čuvanje. Pravilno osušene smokve imaju žućkasto-tamnu boju, elastično i ukusno meso. Smokve ne smiju biti pljesnive niti imati bilo kakove strane mirise.

Manje količine suhih smokava čuvaju se u prozračnim i prohladnim prostorijama. Mogu se složiti i u staklenke; jedan red smokava, a jedan red lovorovog lista, pritisnuti i staklenku zatvoriti sa poklopcem. Ovako se složene smokve mogu čuvati dosta dugo i ostaju mekane.

Suhe se smokve u dalmatinskim krajevima nanižu i na čvrsti konac, stavljajući između svake po jedan list lovora. Konac zavezati na kraju i nisku objesiti na prozračno mjesto.
Zgnječeni i oštećeni plodovi svježih i suhih smokava mogu se iskoristiti za pečenje rakije sa 35 do 40 posto alkohola.

NEŠTO O VOĆU

Marmelada se priprema na ovaj način:

Oprano voće kuha se u vodi ili u pari, dok omekša, pasira se, i prema vrsti voća odredi se šećer. Za 1 kg voća uzme se ½ do 1 kg šećera, koji se malo prokuha sa malo vode, a zatim se doda pasirano voće. Kuha se vrlo brzo i kratko, dok marmelada postane gusta, što brže se kuha tim prirodnija ostaje boja i ukus voća. Neprestano se miješa da ne zagori. Gotova je kad žlicom prođemo preko dna posude i ostane čista brazda. Vruća marmelada sipa se u vruće staklenke, pusti se ohladiti 24 sata. Zatim se zaveže duplim celofan-papirom namočenim u rakiju i spremi na hladno i suho mjesto.

Džem se priprema na ovaj način:

Vrsta marmelade u kojoj se nalaze čitavi komadi voća naziva se džem. Priprema se razlikuje od pripreme marmelade u tom da se samo pola voća pasira, a druga polovica ostavi u komadima. Kuhanjem se nešto tih komada raskuha, ali velik dio ostane čitav. Način kuhanja i dodatak šećera je isti kao i kod marmelade. Džem je od marmelade bolji po ukusu. Ako se hoće iskoristiti i lošija vrsta, priredi se od te vrste kaša, a finija se vrsta ostavi u komadima.

Ukuhavanje voća:


Marmelada ili džem bit će ukusniji ako se posve svježe voće pomiješa sa šećerom i odmah stavi kuhati. Odstajalo voće gubi na ukusu i vitamini.

MARMELADE


Marmelada od smokava bez šećera

Odabere se 4 kg potpuno zrelih smokava, oguli se kora, odstrane peteljke, te samelju ili pasiraju i kuhaju sa čašom vode, neprestano miješajući da ne zagore. Kada se smjesa kuhala dva sata isprži se u pećnici poškropljeno sa malo vode 1 kg bajama, isjeckaju se na sitno ili krupno samelju, te dodaju marmeladi sa dva limuna sitno isjeckana sa korom. Miješa se da ne zagori. Kada je sve skupa dosta tvrdo da se teško miješa, marmelada je gotova. Vruće se puni u vruće flaše i zaveže pergament ili celofan papirom zaveže i spremi na tamno i suho mjesto.

Marmelada od smokava

Oguli se kora od 2 kg smokava, doda vrlo malo vode i kuha oko 2 sata. Zatim se pasira, doda 50 dag šećera i kuha brzo 20 minuta, a pri kraju se doda jedan na kolutove izrezan limun sa korom i 2-3 žlice ruma. Vruće se puni u zagrijane flaše kao i svaka druga marmelada.

Marmelada od smokava II


Opere se i oguli 1 kg smokava, te se iste skuhaju ili pasiraju. Zatim se uzme čaša bijelog vina, ½ čaše ruma, 2 kesice vanilin šećera, ostruganu limunovu koru i narančinu, sve dobro prokuha, neprestano miješajući. Kad je gotovo, vruće se puni u ugrijane staklenke, a hladno zaveže i spremi na zračno i tamno mjesto.

Marmelada od smokava i bresaka


1 kg smokava, 8 bresaka, 1 neprskani limun, 1 kg šećera.
Smokve se operu i oguli kora. Samelje se zajedno sa breskvama, te još protisne i smrvi sa mikserom ili kroz pasir u sasvim glatku kašu. Doda se naribana kora i sok od 1 limuna. Kuha se oko 1 sat, a ako se upotrebljava žele za kuhanje onda po uputi na omotu želea.

Marmelada od smokava i raznog voća


3 kg zelenih opranih smokava, skinuti peteljku, samljeti, staviti u pleh, posuti sa 1 kg šećera i malo cimeta. Staviti u zagrijanu pećnicu na oko 150 Celzijevih stupnjeva. Peće se do željene gustoće.

Marmelada od suhih smokava i bijelog vina


1 kg suhih smokava, 50 dag šećera, 8 dcl bijelog vina, 2 limuna.
Smokve dobro oprati toplom vodom. Odstraniti im peteljke i zaliti vinom u kojem se otopi 10 dag šećera. Treba odležati 24 sata. Sutradan smokve samljeti. Pristaviti vino, dodati limunov sok i preostali šećer. Kada provri dodati smokve i kuhati 30 minuta dok ne zgusne. Vruće stavljati u vruće staklenke, a zatvoriti kada se ohladi.

Marmelada od suhih smokava i šljiva


U vrućoj vodi pomoči se 1 kg suhih smokava i 1 kg suhih šljiva i ostavi preko noći. Drugi dan se dobro operu, ocijedi i samelje na stroju za meso. Doda se na svaki kg 10 dkg šećera, a može se i bez njega, pa se sve skupa kuha. Kad je gotovo vruće se puni u vruće staklenke, a ohlađeno pokrije i spremi. Mjesto šljiva mogu se upotrijebiti i jabuke i dodati samljevenim smokvama.

Pekmez od smokava

Smokve se ogule od kore, stave kuhati u vrlo malo vode da ne zagore. Kuhaju se na laganoj vatri oko 2 – 2 i pol sata. Na 4 kg svježih smokava uzme se 60 dag šećera. Kad su smokve kuhane, pasiraju se kroz fino sito da ne prođu sjemenke. Šećer se prokuha sa čašom vode, dobro opjeni i doda pasirane smokve, neprestano se miješa i odstranjuje pjena. Doda se zatim šipka vanilije, 1 limun dobro opran i izrezan na kolutove, te sve naglo prokuha oko 20 minuta. Prije nego se odstrani s vatre doda se još 5-6 žlica ruma, dobro izmiješa i vruće puni u zagrijane staklenke.
Ovaj je pekmez odličan osobito za medenjake.

Zelene smokve sa crnim vinom

Zelene ne prezrele smokve sa peteljkom, obrišu se čistom mokrom krpom i slože se u posudu. Odozgo se pospe na 1 kg smokava 30 dag šećera, komadić vanilije i polovicu na sitno izrezane limunove kore. Zalije se s vrlo malo vode ili pola čaše crnog vina. Kuha se na laganoj vatri oko 2 sata i ostavi hladiti do drugi dan. Ohlađeno složi se u staklenke, odozgor nalije par žlica ruma ili rakije. Zaveže i stavi na hladno i tamno mjesto.

Marmelada od jabuka i suhih smokava


1 kg suhih smokava, popari se kipućom vodom, opere se i samelje. Zatim se opere 1 i pol kg jabuka, koje se očiste i samelju. Sve skupa stavi se kuhati i doda ostrugana kora i sok od 1 limuna, malo cimeta ili usitnjenih klinčića i ½ lit vode. Kada je napola kuhano doda se 20 dag šećera i sve skupa kuha dok postane gusto.
Ovo je osobito dobro za savijaču.

DŽEMOVI


Džem od smokava


1 kg smokava, 20 dag šećera, 1 vanilija.
Smokve oprati, izrezati na komade. Posuti sa šećerom. Zaliti sa malo vode i dodati vaniliju. Pristaviti na vatru. Kada zavri smanjiti temperaturu i kuhati 45 minuta, povremeno promiješati. Izvaditi vaniliju. Umjesto vanilije može se dodati malo cimeta i ruma.

Džem od smokava II


Smokve se ne peru nego se samo obrišu vlažnom krpom. Slože se u lonac, pospu sa šećerom, doda vanilija i zalije sa vinom. Kuha se na laganoj vatri oko dva sata uz povremeno miješanje. Ostaviti da se dobro ohladi. Drugi dan staviti džem u staklenke i zaliti sa malo ruma. Pokriti, zavezati i staviti na tamno i zračno mjesto.

Džem od smokava III


Za 1 kg zrelih smokava računa se 50 dag šećera i 1 cijeli limun. Smokve se operu, ogule i razrežu na polovice. Šećer se prokuha s vrlo malo vode u gusti sirup. Tome se dodaju smokve i uz stalno miješanje kuhaju oko 35 minuta. Dobro oprani u vrućoj vodi limun izreže se na tanke ploške doda u masu i kuha još 10-15 minuta. Smokve ostaju u komadima. Ploške se limuna izvade, a ako se hoće mogu ostati u džemu. Džem se stavlja u tople sterilizirane staklenke (staklenke se steriliziraju ostavljajući ih u pećnici 1 sat na temperaturi od 100 stupnjeva Celzijusa). Staklenke se kada su napunjene pokriju čistim papirom ili ubrusom i ostave da se ohlade do drugi dan. Zaliju se s malo ruma i dobro zatvore, te se spreme na zračno i suho mjesto.

Džem od smokava IV


1 kg smokava, 25 dag šećera, 1 čaša vode, 2 vrećice vanilin-šećera. Za ovaj džem biraju se zrele smokve. Opranim smokvama odrezati peteljke i staviti u cijelo. U vodu staviti šećer, u smokve vanilin-šećer. Polako promiješati, staviti na vatru. Kada zakuha, smanjiti vatru i na tiho kuhati oko 40 minuta, povremeno promiješati drvenom žlicom. Staviti vruće u vruće staklenke i pustiti da se ohladi.

Slatko od nezrelih smokava

1 kg smokava, 2 kg šećera, 1 limun.
Uzmu se mlade nedovoljno zrele smokve. Izbosti ih iglom i kuhati u vodi oko 15 minuta. Voda se prolije i ulije druga i ponovi isti postupak još dva puta. Onda im se oguli tanka korica, pa opet kuhati i ponoviti isti postupak kao gore. Posebno se skuha sirup i u nj dodaju smokve i sok od limuna. Kuha se dok se ne zgusne, malo ohladi i stavi toplo u tople staklenke. Pokriju se i ohlađene zatvore.

KOMPOTI I LIKERI


Kompot od smokava

Potrebno je 1 kg čvrstih smokava, ½ litre vode, 25 dag šećera, 3 klinčića, ½ limuna, manja kora cimeta. Zdravi čvrsti plodovi se operu, ocijede na čistoj krpi skrate se peteljke i probodu iglom na nekoliko mjesta. Poslažu se u čiste suhe staklenke. Voda se prokuha sa šećerom, klinčićima i cimetom. U svaku staklenku stavi se malo dobro oprane korice limuna, klinčić i malo korice cimeta, te prelije vrućim zaljevom. Staklenke se stave u veću duboku posudu s mlakom vodom i zagrije do 80 stupnjeva Celzijevih. Zagrijavaju se 30 minuta. Zatim se ohlade i spreme na suho i zračno mjesto.

Liker od smokava

1 kg smokava, 30 dag šećera, 5 klinčića, prutić cimeta, 1 naranča, 1 limun i 1 litra vode.
Zrele mekane smokve operu si i 2-3 dana lagano posuše, zatim se razrežu na kockice i slože u čistu staklenku. Narančinu i limunovu koru treba dobro oprati i preliti vrelom vodom te narezati na sitne kockice, pa zajedno sa klinčićima, cimetom i šećerom dodati u staklenku i preliti vinjakom. Staklenku dobro zatvoriti i ostaviti 4 tjedna. Nakon toga se procijedi, a može ostati sve zajedno do upotrebe.

Liker od smokava i drugog voća


U veću staklenku stavi se voće kako dozrijeva, trešnje, marelice, breskve, smokve. Na svaki kg voća stavlja se 30 – 40 dag šećera i pola litre dobre rakije. Voće se stavlja red po red. Svaki se red zalije sa rakijom. Kada se stavi posljednji red voća, treba zavezati i ostaviti mjesec dana do upotrebe.

Smokve sa octom

1 kg smokava, 1 čaša vinskog octa, 40 dag šećera, mahuna vanilije.
Odaberu se što sitnije smokve. Oprati ih i staviti u lonac. Dodati vaniliju, ocat i šećer. Čim provri smanjiti temperaturu na najmanje i kuhati 45 minuta da ostane sasvim malo soka. Staviti smokve u staklenku, naliti sirupom i dobro zatvoriti.

KOLAČI

Smokvenjak s otoka Visa

Osušene smokve samelju se na stroju za meso. Na 1 kg smokava doda se 25 dag krupnije narezanih oraha ili poprženih bajama i doda toliko rakije da se može umijesiti kao kruh. Okrugli kruščić malo se posuši u mlakoj peći i pusti se ohladiti. Ohlađeni se odozgor ukrasi grančicama koromača, da od istog uhvati miris i spremi (zamota se u pergament papir i spremi za zimu).

Salama od suhih smokava


Suhe smokve preliju se vrućom vodom, dobro ocijede i samelju. Zatim se ostruže kora 1 limuna i naranče, ocijedi se sok od limuna i naranče, doda malo maraskina ili kojeg drugog likera, 10 dag krupno rezanih oraha i 15 dag oguljenih poprženih bajama. Od svega ovoga zamijesi se salama, dobro provalja u kristal šećer i ostavi dva dana da se na zraku suši, zatim se dobro savije, umota u pergament papir i spremi na suho i zračno mjesto. Reže se na kolutove i poslužuje uz rakiju.

Savijena oblatna

10 dag suhih smokava, 20 dag maslaca, 15 dag samljevenih keksa, 15 dag šećera, 2 rebra čokolade ribane, a dva rebra sjeckane, 5 dag kandiranog voća, par žličica ruma, 5 dag sitno narezanih poprženih bajama ili oraha. Sve skupa izmiješati i premazati navlažene oblatne. Saviti kao savijaču. Oblatne da bi se mogle saviti treba staviti između dvije vlažne salvete (kuhinjske krpe).

Okruglice od smokava i raznog voća

25 dag smokava, 25 dag datulja, 25 dag šljiva, 25 dag grožđica, 25 dag poprženih bajama ili oraha, 10 dag šećera, sok 1 limuna, 1 naranče i 2 velike žlice meda.
Suhe smokve se samelju, datulje i šljive sitno narežu, bajame ili orahe krupno samljeti, a grožđice namočiti u vrućoj vodi, dodati ocijeđeni limun i naranču, šećer i med. Dobro zamijesiti, napraviti okruglice, a može se napraviti i štruca. Uvaljati okruglice u kristal šećer.

Odjevene smokve

Za tijesto treba 25 dag brašna, 12 dag margarina ili maslaca, sasvim malo soli, 8 smokava, malo cimeta, malo šećera u prahu, 1 jaje, malo ulja.

Zamijesiti tijesto od brašna, margarina, soli i malo mlake vode. Razvaljati i razrezati na četvorine dovoljno velike da se smokve mogu omotati. Svaku smokvu posuti cimetom i s vrlo malo šećera, ovlažiti rubove sa vodom da bi se mogli slijepiti da smokve ne iscure van. Prije stavljanja u peć svaki komad premazati s jajem. Peče se na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijevih 40 minuta.

Smokvini zimski trokutići


Pripremiti 1 omot lisnatog zamrznutog tijesta: za nadjev 15 dag suhih smokava, 2 jabuke, 12 dag namočenih grožđica, malo ruma, 1 žlica cimeta, 1 žlicu šećera, 1 žutanjak i šećer za posipanje. Odmrznuti tijesto, grožđice namočiti u rumu, jabuke očistiti i naribati. Oprane smokve narezati sitno. Pomiješati sa cimetom, šećerom i grožđicama i izribanim jabukama. Razvaljati tijesto 10×10 cm. Na svaki staviti dio nadjeva. Preklopiti da se dobije trokut. Rubove tijesta navlažiti pa pritisnuti da se slijepe.
Posložiti trokute na navlaženi lim i metnuti u zagrijanu pećnicu. Peče se 10-15 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Pečene pošećeriti.

Štruca od smokava

1 kg suhih smokava, 25 dag oraha, sok od 1 limuna, 3 žlice ruma ili maraskina.
Smokve dobro oprati u mlakoj vodi, ocijediti i samljeti u stroju za mljevenje mesa, orahe samljeti i dodati smokvama, ocijeđeni sok od limuna i rum. Umijesiti štrucu. Štrucu obložiti sa grančicama komorača, zamotati u foliju i staviti u zamrzivač do potrebe.

Kolač od smokava

80 dag malih svježih smokava, 8 dag mljevenih bajama, 8 dag šećera u prahu, 20 dag brašna, 12 dag maslaca, prstohvat soli. U posudi pjenasto izmiješati 10 dag maslaca, dodati brašno i prstohvat soli. Dodavati toliko vode (6-8 cl ovisno o brašnu) da bi se dobilo glatko tijesto. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti da se odmori 1 sat. Ugrijati pećnicu, lim namazati maslacem i u nj staviti tijesto. Raspoloviti smokve. Pomiješati bajame i šećer. Poslagati smokve po tijestu, pa posipati bajamama i šećerom. Peče se na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta.

Pita od smokava i grožđa


Jedan omot duboko smrznutog lisnatog tijesta, 30 dag bijelog grožđa i šaku crnog, 8 smokava i 4 žlice marmelade od smokava ili neke druge marmelade. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Tijesto se razvalja u obliku kruga. Staviti u okrugli kalup. Ostatak tijesta oblikovati kao rezance i vodom namazati i prilijepiti uz rub tijesta da bi se dobila visina. Nabockati tijesto vilicom i peći oko pola sata. Očistiti grožđe. A smokve narezati na četvrtine. Još toplo tijesto namazati polovicom marmelade. Ostatak zagrijati s 2 žlice vode i prokuhati par minuta. Poslagati bobice bijelog grožđa, na to smokve i crno grožđe. Zaliti razvodnjenom marmeladom i ostaviti da se ohladi. Može se preliti i želeom za torte umjesto razblaženom marmeladom.
Datum objave: 11.07.2014.