U sklopu svečane svete mise koja je održana na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, HKM Koblenz radosno je uvela tri nova prakaratura u svoje redove.

Josip Blažević, Ivica Duspara i Antonio Lucić su tijekom ceremonije službeno izrekli svoj odaziv Bogu, stavljajući se trajno na raspolaganje Njemu, svećeniku i zajednici kroz časnu službu prakaratura.

Obred uvođenja u službu započeo je nakon propovijedi, prozivanjem kandidata koji su odgovorili spremnim “Da”. Nakon toga, kandidati su javno izrekli svoje obećanje i ispovijedili vjeru, čime su postali punopravni članovi grupe prakaratura Misije Koblenz, koja sada broji ukupno 20 članova.

Grupa prakaratura ima ključnu ulogu u zajednici, sastavljena je od prokušanih odraslih muških vjernika, muževa čiji ugled i dobar glas ih čine vrijednima ove službe. Njihova odgovornost obuhvaća brigu za dobrobit zajednice tijekom svete mise, očuvanje reda u crkvi, upravljanje milostinjom, te pružanje pomoći svećeniku u organizaciji svete liturgije prije, tijekom i nakon mise.

Članovi grupe prakaratura tajnim glasovanjem biraju nove članove između kandidata koji su se pokazali dostojnima ove službe. Nakon predlaganja, biranja i pristanka kandidata, te potvrde svećenika, novi prakaraturi polažu službenu prisegu i formalno postaju integralni dio grupe.

Prakaraturi se često doživljavaju kao slika očeva koji su čuvari i zaštitnici svoje obitelji. Čestitamo novim prakaraturama i izražavamo želje za blagoslovom i uspjehom u obavljanju njihove službe. Grupi prakaratura misije Koblenz također čestitamo na novim članovima, zahvaljujući im na predanosti i doprinosu koji pružaju Crkvi Kristovoj unutar konkretnog zajedničkog života.


Autor: CroExpress Datum objave: 04.12.2023.