Švicarska je po broju novih infekcija na vrhu u zapadnoj Europi, ispred Italije, Velike Britanije i Francuske. 

Stanje s infekcijama koronavirusom u Švicarskoj je ozbiljno. Na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana je prijavljena 351 nova infekcija. U Njemačkoj je na primjer, u istom razdoblju na 100.000 bilo manje od 140 novih infekcija.

Od početka pandemije je na 100.000 stanovnika u Švicarskoj umrla 41 osoba, u Njemačkoj 16. Švicarska je po tomu u samom vrhu u Europi.

Pa ipak politika, vlasti i društvo na sve reagiraju opušteno. U mnogim mjestima su barovi, restorani i kina i dalje otvoreni, na tržnicama vlada gužva, u kockarnicama se kocka, u teretanama znoji, a otvorene su i javne kuće, piše Deutsche Welle.

Savezna vlada je prvog listopada ukinula odredbu da na velikim priredbama smije biti maksimalno 1.000 gledatelja. U trgovačkim centrima po cijeloj zemlji započelo je predbožićno trgovanje. U jednom trgovačkom centru je tim povodom organizirana nagradna igra kod koje su stotine ljudi nagurani jedni uz druge nastojali doći do srećke.

Napadi zbog njihove opuštenosti

„Švicarskoj je važnija štedljivost od života“, bio je jedan od naslova ovih dana u američkom časopisu Foreign Policy. Autor je švicarski povjesničar Joseph de Weck. On se zgraža nad izjavom ministra financija Uelija Maurera koji je rekao da si Švicarska ne može priuštiti drugi lockdown.

“On pokazuje da je za Švicarsku potpuno u redu voditi raspravu o tomu što je važnije, zdravlje ili novac”, izjavio je on za televizijsku postaju SRF. Maurer ostaje pri tomu. U video intervjuu za web stranicu svoje stranke, desne Švicarske narodne stranke SVP, on je 10. studenoga izjavio da znanstvenici vide samo zdravlje, ali da se mora i novac zarađivati. Da bi zapravo kantoni morali djelovati.

Federalizam je u Švicarskoj jako važan. Kantoni svoje nadležnosti brane svim sredstvima. Samo su na početku korona pandemije bili jako suzdržani. Proljetos je onda savezna vlada preuzela stvar u svoje ruke i na četiri tjedna zatvorila sve trgovine, klubove i restorane. Ali, nakon što se stanje malo poboljšalo, krizni stožer je u lipnju raspušten i odgovornost je prepuštena kantonima.

Dramatično stanje u Ženevi

U listopadu su brojke novih infekcija porasle, unatoč višetjednim upozorenjima znanstvenika. Deseci ekonomista su početkom studenoga napisali otvoreno pismo: “Koliko god to bilo teško i koliko god će biti bolno, Švicarska treba drugi lockdown, povezan s opsežnim fiskalnim mjerama potpore, kako bi se uklonila daljnja šteta izazvana korona-pandemijom.”

U Ženevskom kantonu se stanje gotovo otelo kontroli sa znatno više od 1.000 slučajeva na 100.000 stanovnika. Tako loše stanje nije bilo ni u jednoj drugoj regiji u Europi. Početkom studenoga je kantonalna vlada reagirala mjerama zatvaranja: zatvorene su sve trgovine, sve uslužne djelatnosti i restorani. 

Rezultat je da se stanovnici Ženevskog kantona djelomice još više kreću, primjerice kako bi u susjednom kantonu Waadtu išli frizeru. Prekasno su i drugi kantoni uveli mjere ograničenja. Tek ovoga tjedna i grad Basel zatvara restorane, barove, kafiće, teretane, klizališta, bazene i kasina.

Svjetska zdravstvena organizacija se čudi 

Savezna ustanova za zdravstvo i dalje je opuštena. 

“Razvitak me čini oprezno optimističnom, izgleda da se trend mijenja”, izjavila je šefica ustanove za zdravstvo Anne Lévy za novine Sonntagsblick. 

Incidencija za sedam dana je s više od 450 na 100.000 stanovnika (od 9. do 15. studenoga) u tjedan dana pala na oko 350 novih infekcija. Ali, računajući na 14 dana Švicarska je po broju novih infekcija na vrhu u zapadnoj Europi, ispred Italije, Velike Britanije i Francuske. 

A Lévy ipak tvrdi: “Mi nismo bitno lošiji od drugih europskih zemalja”.

David Nabarro, povjerenik Svjetske zdravstvene organizacije WHO za covid-19, koja ima sjedište u Ženevi, ne može vjerovati da se švicarske vlasti tako ponašaju. 

“Iznenađuje me da se tomu ne pristupa kao stanju nacionalne katastrofe”, izjavio je on za novine medijskog poduzeća CH-Media. Ali novine Neue Zürcher Zeitung s respektom govore o švicarskoj strategiji. 

“Nema lockdowna, nema panike – Bundesrat (švicarska vlada, op. ur.) se drži prisebno u korona-stresu”, pišu ove novine u jednom komentaru. 

“Ako većina stanovništva bude imala istu opuštenost kao Bundesrat, onda će sve dobro završiti.”


Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2020.