Na konferenciji u organizaciji Centra hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyju, koja je održana povodom 40. godišnjice djelovanja, nazočio je zamjenik ravnatelja Hrvatskog matica iseljenika (HMI), dr. sc. Ivan Tepeš i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić.

Povodom obilježavanja 4️⃣0️⃣. obljetnice Hrvatskih studija 🇭🇷 na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu 🇦🇺 održana je…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 8. veljače 2024.

Ova značajna prigoda okupila je predstavnike hrvatske zajednice u Australiji, ali i diljem svijeta, kao i diplomatsko-konzularne predstavnike u Australiji koji aktivno podržavaju hrvatsku zajednicu.

Zamjenik ravnatelja Tepeš istaknuo je važnost ovog događaja kao platforme za susrete i razgovore među članovima hrvatske dijaspore te njihovih suradnika. U sklopu konferencije, održano je niz predavanja i panela koji su istraživali različite aspekte hrvatske povijesti, kulture i identiteta.

Na konferenciji u organizaciji Centra hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyju provodom 40. godišnjice…

Objavljuje HRVATSKA MATICA ISELJENIKASrijeda, 7. veljače 2024.

Posebno zanimljivo bilo je predavanje dr. Tepeša o odnosu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana s dijasporom tijekom razdoblja socijalističke Jugoslavije. Tepeš je osvijetlio važnost Tuđmanove vizije i strategije u očuvanju identiteta hrvatskog naroda izvan matične domovine te kako je to oblikovalo kasniji razvoj odnosa između Hrvatske i hrvatske dijaspore.

Ovaj događaj nije samo pružio priliku za obilježavanje važnog jubileja, već je također ojačao veze unutar hrvatske zajednice u Australiji i šire, te potaknuo daljnju suradnju i dijalog među njezinim članovima.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.02.2024.