U jubilarnom slavlju svoje 70. godišnjice, Hrvatsko-američki klub Phoenix započeo je niz događanja koncertom na kojem su nastupili talentirani Anita Žagar i Drvosječe, izravno iz Hrvatske.

Klub, osnovan 1954. godine, predstavlja svjedočanstvo predanosti svojih članova u promicanju i čuvanju hrvatske baštine i kulture.

Potpredsjednik Rick Tomljenovic izrazio je zahvalnost trenutnim sudionicima i brojnim članovima koji su doprinijeli tijekom prošlih sedam desetljeća. Njihov trud i predanost bili su ključni u oblikovanju kluba u središte hrvatskih tradicija. Unatoč izazovima tijekom nedavne pandemije, misija kluba ostala je neumoljiva u očuvanju bogatih korijena koji povezuju Hrvate u Americi s njihovom domovinom.

Predsjednica Melita Ivezić priznala je izazove s kojima se klub suočavao posljednjih godina, ali je istaknula njegovu otpornost. “Posljednjih godina tijekom pandemije, klub je patio, ali uspio je zadržati svoju misiju očuvanja naših bogatih hrvatskih korijena”, izjavila je Ivezić.

Dok klub dostiže ovu iznimnu prekretnicu, Tomljenovic je izrazio osjećaj da ne može biti boljeg vremena za ponovno oživljavanje njegova duha. Istaknuo je važnost sjećanja na prošlost dok se istovremeno gleda prema budućnosti, osiguravajući da klub nastavi cvjetati i za naraštaje koji dolaze.

Početni koncert s Anitom Žagar i Drvosječem bio je uspješan, privlačeći kako mlade tako i starije uz repertoar popularnih hrvatskih pjesama. Dvojac je također predstavio svoje originalne stvarateljske radove, uključujući najnoviji hit “Raj na zemlji”, pjesmu koja prekrasno dočarava suštinu i sjaj Hrvatske.

Predsjednica Ivezić naglasila je značaj čuvanja povijesti kluba radi dobrobiti budućih generacija. “Moramo sačuvati bogatu povijest kluba kako bi je mogli uživati budući naraštaji”, istaknula je. Klub ne služi samo kao mjesto okupljanja hrvatske dijaspore, već i kao živo arhivsko svjedočanstvo putovanja zajednice tijekom proteklih 70 godina, piše Croatiaweek.

Tomljenović je ponovio tu misao, ističući važnost čuvanja domovine u srcu. Potaknuo je i mlade i starije da istraže Hrvatsku, nauče njezinu povijest i razmisle o ponovnom povezivanju sa svojim korijenima. “Nikada ne smijemo zaboraviti hrabre veterane, muškarce i žene koji su riskirali sve kako bi stvorili slobodnu Hrvatsku. Naša je dužnost održavati je kao slobodnu i neovisnu zemlju”, strastveno je proglasio.

Dok Hrvatsko-američki klub Phoenix započinje godinu dana dugo slavlje, očito je da će duh jedinstva i ponosa na hrvatsko nasljeđe i dalje cvjetati. Koncert s Anitom Žagar i Drvosječem nije samo zabavljao, već je također služio kao snažan podsjetnik na trajnu povezanost između hrvatsko-američke zajednice i njihove voljene domovine. Evo još 70 godina čuvanja, slavljenja i prenošenja bogate baštine hrvatske kulture.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.01.2024.