U prigodnom kulturno-umjetničkom programu, koji su organizirali Društvo Hrvatske Mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić nastupio je Hrvatski zbor Odjek.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 27. svibnja 2021. godine svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske svetom misom za Domovinu a potom i kulturnim programom.

Ovom je prigodom stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila monografiju Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine, tiskanu 2020. godine u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda.

Zahvalila se svim kazivačima iz Srijema, a napose onima iz Zemuna pred kojima je prvi puta predstavljeno etnološko istraživanje među srijemskim Hrvatima koje su provele dvije generacije studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica prof. dr. sc. Milana Černelić.

“U ime nakladnika upućujemo zahvalnost brojnim suradnicima na terenu bez kojih iznimno važno istraživanje ne bi bilo moguće provesti i rezultate tiskati u ovoj monografiji. Na žalost, među njima ima i onih koji nisu dočekali ovo značajno djelo kojim ‘nastojimo pridonijeti poznavanju i razumijevanju tradicijske baštine i identiteta srijemskih Hrvata u Vojvodini – dosad etnološki premalo istraženoj dijasporskoj zajednici izloženoj brojnim poteškoćama tijekom povijesti i u suvremeno doba‘, kako to piše urednica monografije prof. dr. sc. Milana Černelić.“, rekla je Čeliković. Bila je ovo prigoda uručiti prisutnim kazivačima njihove primjerke, a potom i župniku Jozi Duspari te veleposlaniku Republike Hrvatske u Beogradu Hidajetu Biščeviću, navodi se na stranicama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ilija Alandžak, župnik župe svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, a s njim su koncelebrirali župnik iz Surčina mons. Marko Kljajić, vlč. Mihael Sokol te župnik Jozo Duspara. Ovu svetu misu na posebni način uveličao svojim pjevanjem Zbor Sveta Cecilija župe Zemun.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu, koji su organizirali Društvo Hrvatske Mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić nastupio je Hrvatski zbor Odjek. Program je vodio predsjednik Društva Hrvatske Mladeži Zemuna Petar Dujić.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 01.06.2021.