U organizaciji Dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen, 25. studenoga, održana je 23. po redu Smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

Svečani događaj okupio je 11 zborova, uključujući predstavnike iz dviju misija.

Veliki mješoviti zbor, sastavljen od pjevača iz Karlsruhea, Bruchsala i Pforzheima, te mješoviti zbor pjevača iz Gaggenaua i Rastatta, bili su ponosni predstavnici svojih misija. Pod ravnanjem pastoralnog suradnika Darka Rubčića i pastoralne suradnice Sanje Gluhak, ovi zborovi su izveli emotivne skladbe koje su dotaknule srca prisutnih.

Veliki zbor Karlsruhe – Bruchsal – Pforzheim iznenadio je prisutne s izvedbama četveroglasnih a cappella skladbi “Adoro te devote” (autor teksta sv. Toma Akvinskog, autor glazbe Charles Gounod) i “Bože moj, što je jutro” (negro spiritual, prepjev na hrvatski Čedo Antolić).

Zbor Gaggenau – Rastatt izazvao je oduševljenje prisutnih s izvedbama skladbi “Bože moj, smijem li” (autor teksta Niko Bilić, autor glazbe Goran Kanceljak) i “Blagoslov” (prepjev na hrvatski Ivan Škunca i grupa Amorose).

Naši pjevači, njihovi voditelji te Dušobrižnički ured iz Frankfurta, zahvaljuju se na sudjelovanju na ovogodišnjoj smotri zborova. Posebna čestitka upućena je svim sudionicima na trudu, radu i predanosti koji su uloženi kroz brojne i naporne probe, obogaćujući misna slavlja u svojim misijama.

Ivan Gavranović, glavni urednik Žive zajednice, podijelio je izvješće o susretu zborova. Naglasio je da je smotra ostvarena u organizaciji Dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen, koja je ugostila gotovo 400 sudionika iz jedanaest zborova, prenosi Živa zajednica.

Sveti Pavao potiče zajednicu Kološana da pjevaju hvalu Bogu, a sveti Augustin dodaje da je “pjevanje vlastito onome koji ljubi”. U tom ozračju ljubavi i hvale Gospodinu kroz duhovne pjesme, crkveni zborovi su se sastali po dvadeset i treći put, pridonoseći zajedništvu i vjeri. Fra Nediljko Brečić, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen, potaknuo je pjevače na molitvu kroz pjesmu i na pokajanje za sve loše u njihovim životima.

Susret zborova započeo je svečanom pjevanom svetom misom u crkvi St. Antonius u Waiblingenu, predvođenom fra Nediljkom Brečićem. Potom je uslijedila smotra, gdje je svaki zbor izveo dvije pjesme pred oduševljenom publikom.

Delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj, don Ivica Komadina, zahvalio je svima zaslužnima za organizaciju smotre zborova te je uručio prigodnu spomenicu domaćinima, fra Nediljku Brečiću i voditeljima zborova.

Nakon službenog dijela, druženje se nastavilo uz hranu, piće i spontanu pjesmu udruženih zborova. Smotra crkvenih zborova ostavila je snažan dojam zajedništva, duhovnosti i ljubavi prema glazbi.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.11.2023.