Ursula von der Leyen poželjela je u ponedjeljak ostati na čelu Europske komisije još pet godina, što su podržale obje stranke njemačke demokršćanske Unije CDU/CSU, priopćeno je u ponedjeljak.

„Predsjedništvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) jednoglasno je podržalo ponovljenu kandidaturu Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Europske komisije“, rekao je predsjednik CDU-a Friedrich Merz nakon sastanka predsjedništva stranke.

Von der Leyen, članica CDU-a i kandidatkinja Europske pučke stranke (EPP) prije je toga izrazila želju za ostankom na svojoj poziciji daljnjih pet godina.

Von der Leyen je podržala i Kršćansko-socijalna unije (CSU) koja s CDU-om čini Uniju CDU/CSU i zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj.

„Ursula von der Leyen je kao predsjednica Europske komisije prirodni izbor za Uniju na europskim izborima“, poručio je preko platforme X predsjednik CSU-a Markus Söder.

„Ona je posljednjih pet godina dokazala sposobnost vođenja i Europu je dobro provela kroz krize. Zato ju CSU snažno podupire“, rekao je bavarski premijer Söder.

EPP u ispitivanjima uoči izbora za Europski parlament slovi kao najjača zastupnička grupa što daje velike izglede za ponovni izbor Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Europske komisije.

Von der Leyen, koja je u vladi Angele Merkel između ostalog, obnašala funkciju ministrice obrane, upravo je bivša kancelarka 2019. predložila na sadašnju poziciju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.02.2024.