Na Trgu dr. Franje Tuđmana od 4. do 5. kolovoza, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima uspješno je održan 13. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja, Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko dalmatinske županije. Partner ovogodišnjeg Sajma bio je LAG Strossmayer iz Đakova.

Na njemu je sudjelovalo više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Imotskog i Đakova, a koji su predstavili svoje proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari obrti, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, lula, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Foto: Roko Pavlinušić

Sajam je otvorio Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja, a sve posjetitelje i sudionike Sajma blagoslovio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Foto: Roko Pavlinušić

U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju. Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. To su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Sinj, Klapa Vrilo – Obrovac Sinjski, URIG iz Otoka, KUD Cetina i KUD Dicmo, koji su nastupali s tradicionalnom rerom, sinjskim kolom i klapskom pjesmom. Zatim, sastav PLET koji nam je prezentirao napjeve i glazbene instrumente Poljica, te gostujuća kulturno umjetnička društva poput KUD „Mihovljan“ iz Mihovljana pokraj Čakovca,  Ženska vokalna skupina FD Otočac Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac, Tamburaški sastav “Zlatne tambure” iz Selaca Đakovačkih, HKUD “fra Petar Bakula” Posušje (BiH) i KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija), koji su nas upoznali s tradicijom i običajima svoga kraja.

Foto: Roko Pavlinušić

U kasnijim večernjim satima sajma nastupali su sastavi; Ljuta kuća koji su u svom country stilu prigodno podignuli atmosferu, te legende hrvatske glazbene scene GUSTAFI čiji je nastup  oduševio publiku.

Foto: Roko Pavlinušić

Posjetitelji su sudjelovali i u zanimljivim edukativnim radionicama. Tako su imali priliku upoznati se s tradicijskim lončarstvom ručnoga kola iz Potravlja, kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Zatim, moglo se sudjelovati u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i pletenja košara od šiblja, u radionicama Ljilje Vojković i Ivanke Munivrana, zatim izradi tradicionalne odjeće Brankice Marinović te izrada zelovskih lula, još jednog umijeća koje se nalazi na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a voditelja Ivana Delaša. Kovačko umijeće predstavio je dragi gost iz Varaždina Mario Sokolić – kovač svog kova.

Foto: Roko Pavlinušić

Posjetitelji su se i sami okušali u izradi i tako iskoristili dragocjenu priliku približavanja i povezivanja s običajima našega kraja, ali i običajima iz cijele Lijepe naše, kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s članovima Udruge Gaius Laberius iz Garduna, prvacima umijeća gradnje suhozida, koje redovito organizira Udruga Dragodid.

Uspješno održan 13. Sinjski sajam sela
Foto: Roko Pavlinušić

Tu je bila i radionica obrade vune koju su prezentirati članovi KUD-a Cetina. I ove godine imali smo, na opće oduševljenje svih polaznika izradu i ukrašavanja medenjaka po tradicionalnoj sinjskoj recepturi koju je vodila Ankica Župić. Na sajmu je bila upriličena i izložba polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama – Sinj 2022.“.

Foto: Roko Pavlinušić

Svi posjetitelji sajma mogli su besplatno sudjelovati u svim radionicama i degustirati naše gastronomske poslastice: sinjske uštipke koje su za nas pripremali članovi Udruge Stari zanati kao i sinjske medenjake koje je pripremila Ankica Župić po izvornoj sinjskoj recepturi.

Program našeg 13. Sinjskog sajma sela, vodio je prof. Branimir Romac.

Foto: Roko Pavlinušić

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog sajma, a posebno: Gradu Sinju i LAG Strossmayer- Đakovo, Viteškom alkarskom društvu, Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine, KUS-Sinj, Sinjskim mažoretkinjama, udruzi Srma, izlagačima, Kulturno umjetničkim društvima, Kamičak d.d., Sinjskim bobijima, MUP PP Sinj, HEP – Sinj, Elektro Bekan,  Branki Marinović i Maji Kovačević.

Foto: Roko Pavlinušić

Hvala Vam na posjeti i vidimo se sljedeće godine, na 14. Sinjskom sajmu sela!

Foto: Roko Pavlinušić


Autor: TZ Grada Sinja Datum objave: 11.08.2023.