Među potpisnicima su i dvoje bivših predsjednika Hrvatske Josipović i Grabar-Kitarović, te bivša premijerka Kosor.

Više od 60 bivših čelnika država i vlada, među kojima bivši čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije i Hrvatske, te više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji cjepiva protiv covida-19.

Ukidanje prava intelektualnog vlasništva ubrzalo bi proizvodnju i odgovor na pandemiju koronavirusa u siromašnijim zemljama koje bi možda inače morale čekati godinama na cijepljenje čitavog stanovništva, navodi se u otvorenom pismu poslanom Bidenu u srijedu.

“Predsjednik Biden je rekao da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vodstvo koje samo SAD može osigurati”, rekao je bivši britanski premijer Gordon Brown aludirajući na predstojeći sastanak skupine najbogatijih zemalja svijeta, prenosi agencija Reuters.

U pismu se Bidena poziva da podrži prijedlog Južne Afrike i Indije da se pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) privremeno suspendiraju prava intelektualnog vlasništva povezana s cijepljenjem i liječenjem covida-19.

Dodaje se da bi, s obzirom na dosadašnju brzinu proizvodnje cjepiva, većina siromašnijih država morala čekati najmanje do 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv covida-19. “Nove mutacije virusa i dalje će uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi, posvuda ne budu imali pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu”, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz.

Pismo je koordinirala udruga People’s Vaccine Alliance, koalicija u kojoj je okupljeno pedesetak humanitarnih i razvojnih organizacija.

Kako se navodi na internetskim stranicama udruge, među potpisnicima su i dvoje bivših predsjednika Hrvatske Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, te bivša premijerka Jadranka Kosor.

Među ostalim potpisnicima pisma nalaze se i Francois Hollande, Mary Robinson, Fernando Henrique Cardoso, Juan Manuel Santos i Ellen Johnson Sirleaf – bivši predsjednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije – zatim bivši talijanski premijeri Mario Monti i Romano Prodi, te bivša novozelandska premijerka Helen Clark. Pismo su potpisali i Lech Walesa i Mihail Gorbačov u dvostrukom svojstvu: bivših predsjednika Poljske odnosno Sovjetskog Saveza i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Među potpisnicima-Nobelovcima nalaze se imena poput Sheldona Glashowa, Gerardusa ‘t Hoofta, Elfriede Jelinek, Denisa Mukwegea, Herte Muller, Orhana Pamuka, Malale Yousafzai i Muhammada Yunusa.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.04.2021.