Autor: Zoran Vakula/HRT

Premda većina, možda čak i gotovo svi, priželjkuju i sljedećih dana vrijeme poput današnjega – pretežno sunčano i mnogima ugodno toplo, želja se neće ispuniti. Već sutra, te posebice u četvrtak i petak ponovno će biti kiše, u mnogim mjestima i obilnije.

Obilna kiša!

Novo kišno razdoblje diljem je Hrvatske neprijeporno jer prognoze već danima upućuju na sličan razvoj vremena, pri čemu nije u pitanju “hoće li pasti” kiša, nego gdje će, kada i koliko?! Uzastopni izračuni različitih kompjutorskim modela atmosfere prilično su jedinstveni u prognozi relativno velike količine oborine u kratkom vremenskom razdolju, već od sutra u mnogim mjestima zapadne Hrvatske, poglavito na sjevernom Jadranu, uključujući i unutrašnjosti Istre, te u Gorskome kotaru i Lici, a u većini ostalih krajeva tijekom četvrtka i petka.

Pritom će u mnogim mjestima pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a na Jadranu i područjima uz njega – u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te Gorskom kotaru i Lici, nerijetko i više od 100 litara! Najmanje će kiše, najvjerojatnije, pasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu.
No, i ondje se ne smije sasvim isključiti mogućnost za lokalno izraženija nevremena, kojih će gotovo sigurno biti, barem ponegdje, u ostatku unutrašnjosti, te posebice na Jadranu, pri čemu valja računati na ponavljanje pojava kakvih smo ovoga ljeta imali napretek – jakih i olujnih udara vjetra, velike količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju, te tuče, pa i pijavica.

Dubrovnik – rekordno kišovit rujan!

Već sada se može tvrditi kako će nakon većinom ‘kišnog’ i ‘vrlo kišnog’, gdjegod i ‘ekstremno kišnog ljeta’, i rujan u mnogim mjestima biti sličan. Pa i cijela godina. Naime, od početka rujna do jutros u 8 sati u Dubrovniku je palo čak 246 litara kiše po četvornome metru, kao nikada do sada u povijesti mjerenja na toj meteorološkoj postaji, od 1961. godine. Oko 5 litara više nego u do sada najkišovitijem rujnu 1963. Pritom je već u dosadašnjem dijelu godine nadmašena prosječna godišnja količina oborine. Slična je pojava i prije rujanske kiše zabilježena na postaji Zagreb Maksimir, prošlih dana i u Zadru, a tijekom ovoga će tjedna vjerojatno i još ponegdje.

Jako i olujno jugo!

Osim kiše bit će i vjetra, posebice jakog i olujnog juga na većem dijelu Jadrana tijekom četvtrka, na južnom dijelu Jadrana još i u petak. Valja upozoriti i na veliku vjerojatnost kratkotrajnog, ali mnogima neugodno jakog jugozapadnog vjetra na sjevernom Jadranu u četvrtak, nakon kojeg će mjestimice biti i jakih, gdjegod vjerojatno i olujnih udara bure. Naravno, jačanjem vjetra povećavat će se i valovitost mora, pa bi zainteresiranima valjalo pozornije pratiti izvješća Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, osobito na uobičajenim radijskim frekvencijama, i u sažetijem obliku.

DHMZ upozorenja na MeteoAlarmu!

Osim na medijskim platformama HRT-a, upozorenja na opasne vremenske pojave, koja izrađuju stručnjaci DHMZ-a, redovito su dostupna i na internetskim stranicama MeteoAlarm sustavu, gdje se nalaze podrobna upozorenja, po područjima i različitim meteorološkim elementima. Iznenađenja ne bi smjelo biti! Ali na žalost, ponovno hoće nevolja i nove materijalne štete.

Datum objave: 09.09.2014.