Na konstituirajućoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora, koju je sazvao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Jasna Vojnić danas je položila svečanu prisegu za dužnost saborske zastupnice.

Na izborima za Hrvatski sabor bila na listi Hrvatske demokratske zajednice u XI. izbornoj jedinici za dijasporu. Ovo je prvi puta da Hrvati iz Srbije imaju svog predstavnika u Saboru Republike Hrvatske.

Saborska zastupnica Jasna Vojnić u izjavi za medije kazala je kako je ovo velika čast i priznanje za Hrvate u Srbiji.

– Za ovih šest godina mandata koliko sam bila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća puno puta ste čuli od nas da je nešto povijesni trenutak, a ovo danas zaista mislim da je jedan od najvećih budući da Hrvati u Republici Srbiji do sada nisu imali saborskog zastupnika. Smatram da je ovo velika čast, veliko priznanje za našu zajednicu i velika mogućnost da puno toga dobijemo i iskoristimo za našu zajednicu. Poziv se jednostavno nije mogao odbiti, HDZ na čelu s Andrejem Plenkovićem je puno toga napravila za Hrvate u Srbiji u prethodnim godinama, i ovaj poziv je samo potvrda da smo mi bili pouzdani partneri, da su u nama prepoznali da i dalje možemo raditi zajedno i doprinositi našoj zajednici. Otvaraju nam se nova vrata i drago mi je sudjelujemo u tom povijesnom trenutku, kao i zbog toga što osim što ćemo imati zastupnika u Hrvatskom saboru, imamo i ministra u Vladi Republike Srbije. Zahvaljujući tome Hrvati u Srbiji će moći iskusiti jedno novo razdoblje koje će biti na dobrobit svih, kazala je Vojnić.

Na pitanje na koji način će se odraziti daljnja potpora Vlade RH Hrvatima u Srbiji sad kako će ona biti saborska zastupnica, odgovorila je:

– Vjerujem da će biti puno jednostavnije, za nešto što smo godinama radili u Srbiji, ovdje će možda biti potrebni mjeseci. Dat ćemo sve od sebe, mislim da smo kao zajednica dobri u artikuliranju naših potreba, jer jako je važno znati reći što vam je potrebno. Dobro smo se u tome izvještili, tu ćemo biti na izvoru svega i sigurna sam da to može biti samo dobro.

Činjenica da je Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Republike Srbije, a ona saborska zastupnica trebala bi pridonijeti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske ocijenila je.

– Osim toga da pridonesemo poboljšanju i razvoju naše zajednice, ciljevi, vrijednosti i ideologija moraju biti veći, kao i poboljšanje odnosa između dvije države. Znači pozitivni odnosi nemaju alternativu nego moraju ići na bolje, a ovako s dvije strane sigurna sam da će nam biti lakše. Osjeća se veliki ponos što smo dio političkog vrha Republike Hrvatske, na mjestu smo gdje se odigrava politika čitave Hrvatske, pa i prema Hrvatima u Srbiji, i imam veliku želju da isti takav ponos prenesemo i kod nas, zaključila je Vojnić.

Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za “Hrvatsku riječ” izrazio je zadovoljstvo što je Jasna Vojnić postala saborska zastupnica.

– Odradili smo sjajnu kampanju i najuvjerljivi rezultat u nizu godina smo ovaj put ostvarili upravo u XI. Izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske gdje smo dobili sva tri mandata. Drago mi je da je po prvi puta s nama u Hrvatskom saboru gospođa Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je zajedno s Hrvatima u Srbiji, a osobito s onima koji su itekako angažirani u političkom, društvenom, kulturnom, znanstvenom životu, pokazala niz inicijativa u jačanju položaja hrvatske manjine u Srbiji. Smatram da je njen dolazak u Hrvatski sabor itekako važna poruka svim Hrvatima koji žive u Srbiji. Želimo da ona pridonese političkom životu Hrvatske, naravno kao i svi ostali zastupnici, ali da bude dodatna snažna poveznica za jačanje prava, identiteta i položaja Hrvata u Srbiji. Siguran sam, s obzirom na njeno ogromno iskustvo i dosadašnji rad, da će to tako i biti i drago nam je da je ovdje s nama u novoformiranom Klubu HDZ-a, kazao je Plenković, čestitajući Vojnićevoj na izboru.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman također joj je čestitao te odgovorio na pitanje može li i na koji način njezin izbor utjecati na odnose Hrvatske i Srbije:

– Čestitao sam gospođi Vojnić što je uopće uvrštena na listu, a moje zadovoljstvo i sreća je tim veća što će biti saborska zastupnica. Mislim da je to prije svega u interesu Hrvata u Vojvodini odnosno Srbiji, da se čuje glas hrvatskog naroda iz Srbije i u Hrvatskom saboru. To je znak da je hrvatska Vlada, na čelu s mandatarom Andrejem Plenkovićem u trećem uzastopnom mandatu konzistentna u provođenju hrvatske politike prema hrvatskoj manjini u drugim državama. Drago mi je da ćemo na taj način moći pridonijeti, jer u Hrvatskom saboru će Hrvati iz Srbije imati autentičnog zastupnika Hrvata, a naravno hrvatska Vlada će sigurno biti ta koja će rado čuti taj glas. Mislim da ćemo na taj način unaprijediti posredno i naše odnose sa Srbijom. Pozdravio sam i novoizabranog ministra Žigmanova, nadam se da ćemo se uskoro vidjeti kako bismo rješavali sva ona otvorena pitanja koja opterećuju naše odnose, a s ciljem promocije regionalne stabilnosti i dobrih odnosa među državama u susjedstvu, prenosi Glas Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.05.2024.