Ovu nedjelju katolici diljem Francuske, od Nantesa, Bordeauxa, Bougivala, Montpelliera okupili su se kako bi zatražili ukidanje zabrane javnih misa.

Francuska je u studenom drugi put ove godine stavljena pod lockdown. U sklopu toga ponovno su zabranjene svete mise za javnost.

Francuska biskupska konferencija (FBK) podnijela je prošli tjedan Državnom vijeću référé liberté tvrdeći kako najnovija ograničenja uzrokovana pandemijom koronavirusa „krše slobodu vjeroispovijesti“, međutim njihov apel je odbijen.

Ovu nedjelju katolici diljem Francuske, od Nantesa, Bordeauxa, Bougivala, Montpelliera okupile su se kako bi zatražili ukidanje zabrane javnih misa.

Tijekom drugog lockdowna Francuske, koji će trajati barem do 1. prosinca, ljudi ne smiju ići dalje od kilometra od svojih domova, osim u slučaju bitnih poslova ili zdravstvenih razloga. Sve tvrtke koje nisu od velikog značaja, uključujući restorane, su zatvorene, ali škole su i dalje otvorene. I javna vjerska okupljanja su zabranjena u cijeloj zemlji do 1. prosinca. Mjesta za bogoslužja mogu biti otvorena za vjenčanja (uz nazočnost do šestero ljudi) i sprovode (uz nazočnost do 30 ljudi).


Autor: CroExpress Datum objave: 16.11.2020.