Njemačka vlada i vlade saveznih pokrajina donijele su u srijedu niz mjera kojima bi se trebao spriječiti nagli porast broja novozaraženih koronavirusom, a kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je riječ o “teškim odlukama”. 

Nove mjere, koje će trajati četiri tjedna, a stupaju na snagu 2. studenoga, prije svega se usredotočuju na smanjenje osobnih kontakta građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu, te zabranu turističkih putovanja.

“Studeni će biti mjesec nacionalnog ulaganja svih napora”, rekla je njemačka kancelarka Merkel nakon sastanka vlade i predstavnika saveznih pokrajina na kojem se razgovaralo o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Kancelarka je rekla da je sastanak, s obzirom na drastični porast broja novih zaraza, prošao u “vrlo ozbiljnoj” atmosferi.

„Danas je težak dan za one koji donose odluke“, rekla je kancelarka ali je istodobno dodala kako se odluke više nisu mogle odgađati.

“Potpuno je jasno da moramo djelovati. Mi moramo spriječiti kriznu situaciju u medicinskom sustavu”, zaključila je Merkel. Ona je ukazala na to da su i premijeri saveznih pokrajina svjesni situacije u kojoj je nužno potrebno jedinstveno djelovanje.

“Vrlo sam zahvalna što smo unatoč različitim pozicijama i epidemiološkim situacijama u pojedinim saveznim pokrajinama pronašli zajedničko i jedinstveno rješenje”, rekla je Merkel. Danas donesene mjere vrijede jedinstveno na području čitave Njemačke.

Premijer savezne pokrajine-grada Berlina Michael Müller je također rekao kako se radi o odlukama koje nije bilo jednostavno donijeti ali da su one istodobno i nužne.

“Ovo su teške odluke i teške mjere. Ali radi se o četiri tjedna. Ako sada budemo samo promatrali i ništa ne činili dogodit će nam se da ćemo se od mnogih ljudi morati oprostiti”, rekao je Müller i ukazao na to da se u vodećim berlinskim bolnicama situacija s kapacitetima slična onoj na početku pandemije na proljeće.

Premijer Bavarske Markus Söder je rekao kako su nove mjere “gorka pilula” koja je međutim potrebna jer je u međuvremenu nastupila situacija u kojoj nije moguće pratiti tijek novih zaraza.

“Mi ovim propisujemo četverotjednu terapiju”, rekao je Söder i dodao kako vjeruje da će građani reagirati solidarno.

“Mi smo solidarno. a ne egoističko društvo”, rekao je Soeder.

U Njemačkoj bi od sljedećeg tjedna trebalo na snazi biti novo ograničenje javnog života kojem je cilj maksimalno smanjenje broja socijalnih kontakata, a mjere se odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Od ponedjeljka bi tako bilo moguće javno i privatno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava. Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav studeni.

Za publiku bi čitav studeni trebale biti zatvoreni i sportski objekti.

Vrtići i škole trebale nastaviti s radom uz postojeće mjere higijene, održavanja razmaka i nošenja maski.

Maloprodaja i dalje može nastaviti s radom ali uz stroga pravila. Tako je nužno izbjeći stvaranje radova, a u trgovinama je na 10 kvadratnih metara dozvoljen jedan kupac.

Od ponedjeljka vrijedi zabrana rada kulturnih ustanova poput kazališta, koncertnih dvorana i opera kao i kina, zabavni parkovi. Zabrana vrijedi i za bordele, kockarnice i teretane.

Od ponedjeljka pa na četiri tjedna zabranjena su privatna putovanja turističke prirode kao i posjeti rodbini.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije. Vlada je za tu priliku izdvojila deset milijardi eura.

Prvobitno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11.

Predstavnici vlade i pokrajina ponovno će se sastati sredinom studenog kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 28.10.2020.