Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto prozvala je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da je telefonskim pozivom glavnoj državnoj odvjetnici pokazao kako blokadom pravosuđa štiti sebe i svoje saveznike te izravno nanosi štetu hrvatskim građanima.

Vidović Krišto je u pismu premijeru navela kako je javnim priznanjem da je nazvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek potvrdio kako joj je davao upute što treba raditi, a što zastupnica smatra jednom od “najvećih skandala današnje Hrvatske”.

“Svi oni u Hrvatskoj koji su si postavljali pitanje zbog čega su hrvatski građani sve siromašniji i zbog čega moraju napuštati Hrvatsku, Vašim priznanjem da protupravno blokirate pravosuđe, dobili su odgovor”, poručila je premijeru.

Naglasila je kako bi Hrvatska, po svim objektivnim pokazateljima, trebala biti uspješna i bogata država, ali se zbog zlouporaba, pravosudno-političko-medijskih moćnika, blokade institucija i nezakonitog djelovanja istih nalazi u ozbiljnoj egzistencijalnoj krizi.

Vidović Krišto je istaknula kako je jednakost svih građana ustavna kategorija RH i temeljna vrijednost, a “Vi, pak, hrvatskim građanima ne dopuštate da budu drugi ravnopravni građani Europske unije, već ste im odredili agoniju balkanske močvare, po kojoj moćnici mogu što hoće, a običan građanin mora trpjeti nepravdu na svakom koraku”.

Ocijenila je da zadnje odluke Ustavnog suda, kako po pitanju referendumske inicijative i 400.000 potpisa, tako i suspenzija zakonske odredbe o sigurnosnoj provjeri sudaca, dokazuju da Ustavni sud krši Ustav i radi protiv interesa hrvatskih građana.

“Svi razumni ljudi su svjesni da tako otvoreno blokiranje pravosuđa, kojega Vi provodite u Hrvatskoj, jest blokada cjelokupne države. Kontrola, pak, pravosuđa i onemogućavanje zakonskog djelovanja tog pravosuđa jest temelj Vaše politike”, poručila je zastupnica premijeru Plenkoviću.

Prozvala ga je kako je za njega i “usku skupinu moćnika” Hrvatska platforma za protupravno bogaćenje i karijerna odskočna daska, “da kad si napunite džepove možete lagodno živjeti izvan Hrvatske”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.05.2022.