U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, održana je godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Sjednicom je predsjedao predsjednik Vijeća mons. Toma Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH i predsjednik BK BiH.

Na sjednici su raspravljane brojne teme vezane uz stanje i izazove hrvatske inozemne pastve, a među njima su bila i godišnja izvješća područnih delegata hrvatske inozemne pastve za Austriju, Švicarsku, Njemačku, Zapadnu Europu, Skandinaviju, Kanadu, Sjedinjene Američke Države i Australiju.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća vlč. Tomislav Markić predstavio je godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva, u kojem je istaknuo kako u 183 hrvatske katoličke župe, misije, zajednice i centra širom svijeta djeluje ukupno 184 svećenika. Također je predstavio trenutno personalno stanje i aktualne personalne potrebe koje će trebati zadovoljiti u dogledno vrijeme, izvijestio o stanju Fonda solidarnosti te upoznao nazočne s pregledom proteklih događaja, kao i s planiranim terminima u budućnosti.

Na sjednici su sudjelovali i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine s. Željka Dramac, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, te predstavnici pastoralnih suradnika i časnih sestara za pojedine područne delegacije.

Iz izvješća je proizašlo kako hrvatska inozemna pastva ima brojne izazove, poput nedostatka svećenika u pojedinim područjima, starenja postojećeg klera, ali i migracijskih kretanja koja mijenjaju demografsku strukturu vjernika. No, istaknuto je kako postoje i pozitivni primjeri djelovanja, poput inicijativa za pomoć hrvatskim iseljenicima u ostvarivanju njihovih prava, poticanja pastoralne suradnje.


Autor: CroExpress/Živa zajednica Datum objave: 14.04.2023.