Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995., priopćio je u srijedu taj sud.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). 

U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Najviši hrvatski dužnosnici su optužnicu nazvali “čistim politikanstvom” i optužili Srbiju da glumi “regionalni Haag”. Službeni Zagreb osporava srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY). 

No, nevladina udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, pozdravila je podizanje optužnica, pozvavši nadležne institucije da što prije dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak.

U priopćenju beogradskog suda navodi se da je izvanpravno vijeće “stalo na stajalište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljno osnova za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje” koje im se optužnicom stavljaju na teret.

Sud je 3. lipnja donio odluku o potvrdi optužnice na koju se okrivljeni i njihovi odvjetnici mogu žaliti Apelacijskom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana primitka rješenja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.06.2022.