U Hrvatskoj katoličkoj misiji Hanau, protekli vikend od 8. do 10. ožujka, održana je uskrsna duhovna obnova, koju je predvodio fra Vladimir Vidović OFMConv., ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu i glavni urednik mjesečnika i glasnika Svetog Antuna Padovanskog “Veritas” kojeg izdaju franjevci konventualci.

Fra Vladimir, slavio je u petak navečer svetu misu u crkvi Svetog Josipa u Hanau gdje se okupljaju hrvatski vjernici, a tu večer bila je prilika i mogućnost i za veliku uskrsnu ispovijed.

U subotu popodne, euharistijsko slavlje predslavio je u crkvi Svetog Petra i Pavla u Marburgu. Na četvrtu korizmenu nedjelju, ranu svetu misu, predvodio je u crkvi Svetog Luke u Fuldi. Zatim je u sjedištu HKM u crkvi Sv. Josipa u Hanau predvodio pobožnost križnog puta i euharistijsko misno slavlje.

Na početku ga je srdačno pozdravio voditelj HKM Hanau i njegov subrat fra Ivan Kovačević OFMConv., te pozvao vjernike da novčanim prilozima pomognu rad ove pučke kuhinje. U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Vladimir je u prvom dijelu, protumačio nedjeljna biblijska čitanja, dok je u drugom dijelu progovorio o pučkoj kuhinji i njezinim stvarnim potrebama.

Pučka kuhinja nastala je prije 29 godina, a već šest godina pod vodstvom je fra Vladimira. Dnevno se kuha 400 obroka, što nimalo nije lako.

Potrebe su velike. Brojni korisnici pučke kuhinje znaju i po sat vremena u redu čekati, unatoč zimi i hladnoći, kiši i jakom suncu, kako bi dobili svoj dnevni topli obrok. Iako jednim dijelom financiranje kuhinje pomaže i grad Zagreb, ta sredstva nisu dovoljna. Fra Vladimir je kazao kako nije važno koliko će tko dati i donirati za pučku kuhinju, jer i onaj najmanji dar ako je s ljubavlju dan, može biti i najveći dar. 

Ujedno je i zahvalio vjernicima HKM Hanau koji su već više puta u proteklom vremenu novčanim prilozima pomogli rad ove pučke kuhinje.

Fra Vladimir je slavio još jednu popodnevnu svetu misu u crkvi Sv. Josipa. Vjernici su u tri dana, tijekom duhovne obnove, skupili vrijedni korizmeni novčani prilog od pet tisuća eura za potrebe pučke kuhinje.

Inače, HKM Hanau vodi fra Ivan Kovačević, član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca sa sjedištem u Zagrebu. Misija se nalazi u biskupiji Fulda, u Saveznoj pokrajini Hessen.

Svete mise slave se u Hanau u crkvi Svetog Josipa, nedjeljom u 11 i 15 sati, radnim danom: utorkom i petkom u 18 sati, zatim svake druge subote u 16.30 sati u Marburgu u crkvi Svetog Petra i Pavla, te nedjeljom u 8.30 sati u Fuldi u crkvi Sv. Luke.

U lipnju prošle godine misija je proslavila 50. obljetnicu svoga postojanja.

Ukoliko želite podržati rad pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu to možete učiniti novčanim prilogom uplatom na sljedeći račun:

IBAN: HR6323600001101567611

SWIFT: ZABAHR2X


Autor: Francisko Pavljuk Datum objave: 13.03.2024.