Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak da će Vlada RH i premijer Andrej Plenković proučiti poziv predsjednika republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

”Sigurno je da će Vlada i premijer proučiti poziv i odgovoriti na način da se poštuju državne institucije”, odgovorio je Božinović na upit postoje li razlozi za sazivanjem te sjednice.

Milanović je dopisom u srijedu predložio premijeru da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti. 

Predsjednik je premijera upozorio da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom”, priopćio je ranije Ured predsjednika.

Govorio i o Zakonu o vladi kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade

Božinović se dotaknuo i vladinog prijedloga o izmjeni Zakona o vladi RH kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, a kojeg je predsjednik Milanović ocijenio opasnim.

”Podsjetit ću da je ta odredba dio programa HDZ-a s kojim je HDZ ostvario izbornu pobjedu. Sve što radimo je u skladu s onime što smo obećali hrvatskim građanima. Odredbom podižemo standard protiv bilo kakvim nedopuštenih radnji na višu razinu”, kazao je Božinović nazočivši u petak primopredaji policijskih motocikala nabavljenih putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Božinović je prokomentirao i ocjenu Hrvatske liječničke komore o štetnosti inzistiranja MUP-a da kroz zakonske izmjene uvede liječnicima obvezu prijavljivanja MUP-u pacijenata koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja ili nekog lijeka.

”Sigurno je da se prava pacijenata neće ugroziti, a intencija zakona je podizanje razine sigurnosti upravljanja motornim vozilima. MUP ne zanima odnos pacijenata i liječnika, već ga zanima je li osoba u stanju sudjelovati u prometu, a da pritom ne ugrožava sebe i druge”, rekao je Božinović.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 06.05.2022.