Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zauzela se u nedjelju kasno navečer za uvođenje sankcija Bjelorusiji čije su vlasti prisilile na slijetanje avion Ryanaira, dok je Litva pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom.

“Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani”, napisala je von der Leyen na Twetteru, kasno u nedjelju, večer uoči sastanka šefova država i vlada zemlja EU, dodajući da će čelnici Europske unije u ponedjeljak raspravljati o tome koje mjere poduzeti.

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio.

Putnički zrakoplov je borbenim avionom prepraćen do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, no eksploziv kasnije nije pronađen. U međuvremenu je zrakoplov poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

“Novinar Roman Protašević mora biti smjesta pušten”, poručila je von der Leyen.

Bjelorusija se već nalazi pod sankcijama koje joj je Europska unija nametnula nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prema prosvjednicima, a radi se na četvrtom krugu mjera usmjerenom na visoke dužnosnike.

Nakon nedjeljnog događaja dodatne mjere mogle bi uključivati obustavu prelijetanja svih zračnih prijevoznika EU iznad Bjelorusije, zabranu slijetanja bjeloruskom zračnom prijevozniku Belavia u zračne luke EU ili čak zabranu cjelokupnog tranzita iz Bjelorusije u EU, objavo je Reuters.

Litavsko Državno odvjetništvo pokrenulo je u nedjelju istragu zbog prisilnog prizemljenja zrakoplova u terorističke svrhe i kršenja ljudskih prava.

Premijerka Ingrida Simonyte izjavila je novinarima nakon slijetanja zrakoplova u Vilniusu da taj slučaj bez presedana treba istražiti vrlo temeljito.

Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) izrazila je u nedjelju na Twetteru duboku zabrinutost zbog očigledno prisilnog prizemljenja zrakoplova i njegovih putnika u Bjelorusiji, upozorivši da bi to moglo biti u suprotnosti s Čikaškom konvencijom, ključnim međunarodnim ugovorom kojom je nakon Drugog svjetskog rata regulirano međunarodno civilno zrakoplovstvo.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.05.2021.