Autor: Caritas/CroExpress

Akcijom ‘Susret solidarnosti’, zagrebački Caritas novim torbama i školskim potrepštinama pomogao je u opremanju sto prvašića iz obitelji koje su preporučili župni caritasi s područja grada Zagreba i bliže okolice.

‘Susret solidarnosti’ održan je u subotu 23. kolovoza u prostorijama pastoralnog centra župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Ispred samostanske zajednice franjevaca kapucina i župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića, okupljene je pozdravio fra Juro Šimić, koji je prvašićima zaželio sretan početak školovanja te blagoslovio sav njihov budući đački trud.
Roditeljima i djeci obratila se i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, koja je izrazila radost zbog ovog susreta i akcije pomoću koje im Caritas pomaže na početku školske godine. ‘Ovo je samo jedan od projekata kojim je zagrebački Caritas uz vas i za vas zajedno sa župnim caritasima, župnicima, darovateljima i medijima koji nas prate tijekom godine kako bismo vam olakšali teške obiteljske situacije’, podsjetila je sestra Jelena, primijetivši da na susretu ima obitelji kojima je Caritas kroz ovu akciju pomogao i proteklih godina – što znači da se radi o obiteljima s više djece koje su potrebnije pomoći.

Među zahvalnim roditeljima, koji nisu skrivali radost zbog darova za njihove prvašiće, bio je gospodin Vlado. On i supruga su nezaposleni, a ove godine i najmlađe od petero djece kreće u školu. ‘Bez obzira na olakšanje što će osnovci knjige dobiti besplatno, ne znam da li bih uspio naći dovoljno novca za novu školsku torbu mojem prvašiću’, iskren je nezaposleni krovopokrivač iz Kozari Boka, koji boluje od dijabetesa. Zahvalan je na pomoći Caritasu, od kojega njegova obitelj povremeno dobije i pomoć u hrani.

Sa suprugom koji je hrvatski ratni vojni invalid gospođa Ivana ima petero djece koja imaju tri i pol, šest, sedam devet i jedanaest godina. ‘Ova pomoć jako nam puno znači jer smo suprug i ja nezaposleni, a živimo kao podstanari’, naglasila je ova Caritasova korisnica iz Malešnice, koja je s velikom radošću otišla sa Susreta solidarnosti ohrabrena u skrbi za svoju obitelj u vremenu kada im je svaka pomoć dobrodošla.

Sredstva za nabavu torbi i školskog pribora osigurao je Hrvatski Caritas zahvaljujući ovogodišnjoj akciji ‘Spremni za dobro’ tijekom koje su diljem domovine prikupljani stari udžbenici, bilježnice, časopisi i novine. Osim toga, ovogodišnjem opremanju prvašića iz socijalno ugroženih obitelji – a među darovima su bili slatkiši, zatim vestica za dečke te hlačice i hulahopke za curice – doprinijeli su tvrtka Fokus d.o.o., trgovački lanac Lidl Hrvatska d.o.o k.d. i jedan darovatelj slatkiša.
Prije podjele bogatih školskih paketa održana je edukativna predstava ‘Znakovi za najmanje’ o pravilima ponašanja u prometu. Predstavu, koju je izveo glumac Hrvoje Zalar, bila je dar Dječjeg kazališta ‘Smješko’ iz Zagreba.


Datum objave: 24.08.2014.