Pisali smo kako je notorni novinar Miralem Merdić iz Tešnja jučer odlučio skinuti zastavu s mjesnog groblja u župi Jelah i to sve najavio putem društvenih mreža, a prema dostupnim informacijama policija ga je u tome spriječila. Sinoć je zastava hrvatskog naroda nestala s jarbola.

To smo doznali iz priopćenja HDZ BiH Zeničko-Dobojske županije, kojeg su objavili na društvenim mrežama uz fotografije s lica mjesta.

U nastavku donosimo njihovo priopćenje:

“Ni 24 sata nakon jučerašnjeg incidenta na katoličkom groblju u Jelahu, općina Tešanj i pokušaja skidanja zastave hrvatskoga naroda od strane tešanjskog huškača i tzv. novinara Miralema Merdića, sinoć je pod krinkom noći nažalost taj naum i proveden u djelo, te je zastava pokidana s jarbola. Medijski prostor koji je navedeni dobio, ali i odobravanje dobrog dijela bosanskohercegovačkih regionalnih portala samo su ohrabrili počinioce ovog nečovječnog djela.

Ovim činom se nastavlja kontinuirani napad na hrvatsko stanovništvo, spomenike i obilježja koji traje već izvjesno vrijeme. Županijski odbor HDZ BIH Zeničko-Dobojske županije osuđuje ovaj barbarski čin, te pozivamo sve policijske agencije i tužiteljstvo da žurno istraže i procesuiraju počinitelje ovog i ranijih djela, ali i da konačno stanu u kraj sustavnom ugnjetavanju ustavom osiguranih prava jednog od tri konstitutivna naroda ove zemlje.” Priopćeno je iz HDZ BIH Zeničko-Dobojske županije.

Bošnjacima zasmetalo i odavanje počasti poginulim pripadnicima HVO-a u Sarajevu

Ovo nije bio jedini slučaj divljanja nad hrvatskim obilježjima. Prije koji dan se isto dogodilo u Sarajevu. Na zelenoj površini bez ikakvog obilježja, jer to nije poželjno u Sarajevu, su pobacani i uništeni vijenci i cvijeće te upaljene svijeće u spomen poginulim braniteljima Sarajeva pripadnicima HVO-a.

Do doduše, na taj isti dan su postavili su nekakvu ploču s “ljiljanima” i hrvatskim grbom, ne grbom HVO-a, a trebala bi predstavljati odavanje počasti braniteljima pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane iz Sarajeva. Na otvaranju tog spomenika nije bio nitko od predstavnika veterana ni bilo koje udruge povezane s istima nego nekakvi sarajevski poslušnici. Čak nije bilo ni svećenika da blagoslovi ili se pomoli za pokoj dušama branitelja.

Ovi događaji daju pravu sliku onoga kako se doživljava Hrvate u BiH u praksi, dok se priča o građanskoj državi i sličnim nebulozama.


Autor: Ivan Novokmet Datum objave: 01.06.2022.