Autor: Z.S./Forum.hr
Kao i mnoge druge iseljenike, i ovog Hrvata je šokirala kulturna promjena. On je svoje frustracije životom u glavnom gradu Belgije na pomalo duhovit način iznio na Forum.hr-u.

Birokracija. Tri puta sporije nego u RH, a i ljudi koji rade na tim mjestima u pravilu ne znaju o čemu pričaju. (Buxelles je podijeljen na 21 komunu, i to je nekakva samouprava, tako da ima 21 različit grad u jednom gradu).

Ja, ja ja i opet ja. Lišeni su emocija, baš hladan i nepristupačan narod.

Pravilo desne strane. Predoslovno se shvaća i tako svatko tko dolazi s desne strane ima prednost. I onda na autoputu ti juriš 150 i on se iz desne strane hoće uključiti u lijevu traku, niti ne gleda, a ide tipa 60…

Nemarnost vlasnika pasa. Grad je cijeli u betonu i tih ležećih mina ima svugdje. Minimalno jednom tjedno zagazim. Prošli tjedan mi je dvaput pošlo za rukom u jednom danu…

Jezik. Ja nisam nešto pretjerano pametan, ali u gradu gdje je 50 posto stranaca koji imaju izuzetnu platežnu moć (diplomacija) i u pravilu su u tranzitu, da oni ne mogu naučiti engleski jezik, ja ne mogu vjerovati. I onda smo svi primorani učiti francuski, koji ti jasno nije dovoljan ukoliko se želiš zaposliti, pa moraš učiti i flamanski. I onda se opet nećeš zaposliti jer skuže da nisi izvorni govornik i diskriminiraju te u startu (jasno, to su jezici koji će nama trebati u ostatku života).

Sinkronizacija semafora. Koja, jasno, ne postoji i onda se voziš od semafora do semafora, doslovno. I normalno da je Bruxelles postao prometno najzagušeniji grad na svijetu. Ne znam zašto me ne čudi, još kad ukombiniraš pravilo desne strane, milini nema kraja…

Dućani. Rade kao i ostatak nacije. Do 18 h ko je jamio jamio je…

Tržište je takvo da prodavače boli briga za kupca. Kako daleko to ide. evo primjer. Kupih prilično skup auto, i sad imao nekih sitnih problema i došao do dilera. I tako (…) ja ga pitam: A dobro, znaš li da ja kad ću opet kupovati BMW neću kupiti kod tebe nego ću otići kod drugog dilera? Na to mi on kaže u stilu: ima još ribe u moru… Onda znate kako je u manjim trgovinama.

Servisiranje automobila. Treba im 9 sati. Ujutro ostaviš auto i navečer dođeš po njega. U specifikaciji računa piše da mu je trebalo 15 minuta da dolije tekućinu za pranje stakla u auto (inače prije servisa dolijem svoju tekućinu baš da bih izbjegao ovakve gluposti, ali tu to ne pali).

>>> Devet danskih običaja koji su Hrvatima nepojmljivi

Datum objave: 30.09.2014.