Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je u srijedu u Subotici  da s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom nije razgovarao o njegovim nesuglasicama s veleposlanikom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem, ali je potvrdio da one postoje.

„Nije bilo ni mjesto ni vrijeme da razgovaramo o nesuglasicama“, izjavio je Žigmanov poslije svečanosti polaganja kamena temeljca Hrvatske kuće u Subotici kojoj je prisustvovao i hrvatski ministar.

„Mi smo visokim predstavnicima matične domovine predočili razumijevanje našega društvenog položaja u Srbiji i zahvalili na onome što Hrvatska čini za našu zajednicu“, naveo je.

„Bit će vremena da razgovaramo i o onome što smatramo manje važnim, a to su nesporazumi koji nažalost – postoje“, zaključio je Žigmanov.

Predsjednik DSHV-a je prigodom nedavnog gostovanja u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” rekao da hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević u godinu i pol dana, otkako je preuzeo mandat, nije imao sastanak s njim i predstavnicima Hrvata, niti ih je nazvao ili bilo što poduzeo kada su primili prijetnje smrću.

„Večernji list“ je objavio i da je Žigmanov 30. ožujka uputio pismo ministru vanjskih i europskih poslova Grliću Radmanu, „u kojem na neuobičajeno otvoren i oštar način upozorava na djelovanje veleposlanika Biščevića, tvrdeći da je to djelovanje u suprotnosti s interesima hrvatske zajednice u Srbiji“.

Hrvatski mediji prenose da je tim povodom predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao u petak na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbiji.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.04.2021.