Zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Nikola Bartulica najavio je u četvrtak da će tražiti uvrštavanje četiri točke u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a – zaustavljanje “ideološke kolonizacije”, otvaranje konzularnih ureda za iseljenike, istragu o pandemiji i muzej žrtava komunizma. 

“Tražit ću da u koalicijski sporazum uđu četiri stavke, kao preduvjet za moju podršku budućoj vladi. Andrej Plenković će dobiti potrebne potpise, međutim još moramo definirati neke konkretne stvari”, rekao je Bartulica na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Nakon što je dogovorena forma, odnosno nova parlamentarna većina bez SDSS-a, sada treba definirati sadržaj koji će odrediti smjer Hrvatske u idućem razdoblju, dodao je zastupnik DP-a.

Kao prvu od četiri stavke koje će tražiti da budu uvrštene u koalicijski sporazum naveo je “zaustavljanje ideološke kolonizacije Hrvatske”.

“To znači da će nestati svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju i druge pokušaje da se indoktrinira djecu u školstvu. Zadnje što nam treba jest da se zbunjuju djeca u javnom školstvu, stoga će se ta politika promijeniti i nećemo slijepo provoditi ono što se nameće izvana”, kaže Bartulica.

Druga točka je otvaranje novih konzularnih ureda, posebice u južnoameričkim zemljama, koji će omogućiti potomcima iseljenih Hrvata da se vrate u Hrvatsku.

“Imamo veliki broj stranih radnika, a radnik iz Azije lakše dobije radnu dozvolu nego što naši ljudi iz Južne Amerike dobiju hrvatsku domovnicu i dokumente”, tvrdi Bartulica.

Tu je i pandemija covida-19, odnosno “inzistiranje na tome da se do kraja raščisti sve vezano uz pandemiju”. 

Doznajte detalje #vijestiizHrvatske

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 9. svibnja 2024.

Muzej žrtava komunizma u Zagrebu

“Još nemamo jasne odgovore kako je uzaludno potrošeno toliko novaca i o drugim štetnim posljedicama koje su nastale za vrijeme te velike globalne nevolje. Inzistirat ćemo do kraja da javnost sazna istinu”, poručio je.

Bartulica se zalaže i za osnivanje muzeja žrtava komunizma u Zagrebu.

“Hrvatska nije provela lustraciju, za razliku od drugih srednjoeuropskih zemalja, stoga moramo napraviti minimum minimuma kako bi mladi saznali istinu o tom razdoblju”, rekao je.

Zastupnik DP-a smatra da se “demokršćanski HDZ” ne bi trebao protiviti njegovim zahtjevima, koje je usuglasio s ostatkom Predsjedništva stranke. Što se tiče imena budućih ministara iz kvote DP-a, o njima još nije bilo riječi.

Jedan potpis manje od DP-a

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 9. svibnja 2024.

U vezi toga što DP neće dobiti Ministarstvo kulture i medija, Bartulica kaže kako nije nužno imati ministra u svakom resoru kako bi se počela provoditi drugačija politika. S obzirom da DP i HDZ čine zajedničku vladu, moraju provoditi usklađenu politiku. 

Na pitanje je li Plenković obećao da se iz državnog proračuna više neće financirati tjednik SNV-a “Novosti”, kao što je ustvrdio predsjednik DP-a Iva Penava, Bartulica napominje da su za tekuću godinu sredstva već odobrena, ali će se to ubuduće definirati na novi način.

“Veliki je problem što porezni obveznici moraju financirati novine koje služe obračunavanju s ideološkim protivnicima, to nije smisao manjinske politike. Zašto bi financirali list koji se obračunava s Katoličkom crkvom i poduzetnicima koji se zalažu za tržišno gospodarstvo”, pita zastupnik DP-a.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.05.2024.