Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića „da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu“. 

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao ‘Revolucija dostojanstva’ bili vojni puč, da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu te da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike. 

Ukrajinsko ministarstvo u priopćenju od utorka navečer piše da Milanovićeve izjave od 2014. vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost. 

„Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda“, stoji u priopćenju. 

Ukrajinsko ministarstvo smatra da je Milanović iskazao „prezir i nezahvalnost“ za pomoć koju je Ukrajina pružila u hrvatskoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. 

„Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, nastavlja ministarstvo u svom priopćenju, dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima, nisu u skladu sa službenim stajalištem Hrvatske, štete bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a. 

Ministarstvo zahtijeva „javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava i njihovo neponavljanje ubuduće“, a veleposlanik Ukrajine će reagirati i u Zagrebu. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.01.2022.