Hina / CroExpress

Udruga “U ime obitelji” zatražila je od Vijeća za elektroničke medije da opomene medije koji koriste termin ‘gej brak’ za institut ‘životnog partnerstva’.
U svojoj pritužbi, Udruga naglašava kako se neprestanim izjednačavanjem ‘životnog partnerstva’ s brakom, za što su vladajući tvrdili da su dva različita instituta, u medijima uporno nameće percepcija braka suprotna onoj za koju su se hrvatski građani većinski izjasnili na referendumu nakon čega je u Ustav unesena odredba prema kojoj je brak ‘životna zajednica žene i muškarca’.

Građani su izjednačavanjem ‘gej braka’ i instituta ‘životnog partnerstva’ pogrešno informirani i dovedeni u zabludu. Time se stvara pogrešna slika o novoosnovanom institutu, izaziva se značajno nezadovoljstvo i nepovjerenje građana u cjelokupni sustav te se izravno krši ustavni poredak Republike Hrvatske, tvrdi ‘U ime obitelji’.

Ta udruga od Vijeća traži da u skladu sa svojim ovlastima, uputi zajedničko priopćenje svim medijima kojim će ‘ih opomenuti da ne objavljuju netočne senzacionalističke članke kojima iznose neprovjerene i netočne informacije čime dovode građane u zabludu i štete ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske’.

Datum objave: 23.08.2014.