Članice ženskog zbora “Hrvatica”, koji djeluje pri “Društvu hrvatska žena” – Grad Zagreb, putovale su tisuću kilometara kako bi svojim nastupom sudjelovale u svečanom obilježavanju “Fešte do Kapele”, lokalne svetkovine moliških Hrvata u Mundimitru, u pokrajini Molise u Italiji.

Fešta do Kapele crkvena je svečanost koja se održava svake nedjelje nakon Uskrsa i kojom moliški Hrvati iz Mundimitra slave svoju zaštitnicu, Sv. Luciju djevicu i mučenicu, čiji kult prema predaji stanovništvo duguje Hrvatima koji su doprli do zapadne obale Jadrana i sadašnjega Molisea s drvenim kipom Sv. Lucije.

Počelo je svečanim koncertom u crkvi Sv. Lucije u Mundimitru s pjesmama sakralnim i svjetovnim u 30-godišnjoj tradiciji zbora “Hrvatica”, na svim narječjima hrvatskog jezika. S pjesmama, pod ravnanjem maestra Davida Ropca i korepetitora Kristijana Martineca, povele su građane Mundimitra kroz sve krajeve Republike Hrvatske.

Omogućio im je to Projekt „Hrvatice moliškim Hrvatima u proslavi dolaska Hrvata u pokrajinu Molise“ sufinanciran od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u zajedničkoj misiji projektnih partnera: „Društva hrvatska žena“ – Grad Zagreb i Zaklade „Agostina Piccoli“, Mundimitar. Iz Republike Hrvatske jedino je „Društvo hrvatska žena“ – Grad Zagreb i zbor Hrvatica sudjelovalo i uveličalo ovu posebnu svetkovinu i time dali snažnu podršku moliškim Hrvatima da vide da iz njihove pradomovine Hrvatske postoji empatija prema njihovim sustavnim naporima u opstanku hrvatske manjine i očuvanju njezine kulture i jezika, prenosi Glas Hrvatske.

Projekt je tek prvi korak uzajamne suradnje kojom se podržava promicanje hrvatske nematerijalne kulturne baštine u moliškohrvatskoj zajednici te moliškohrvatske nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na tradicijskoj i folklornoj glazbi, tradicijskim feštama, svetkovinama i zanatskom umijeću, te u konačnici učvršćivanjem veza između moliških Hrvata i pradomovine. Moliškohrvatski jezik priznati je jezik moliškohrvatske jezične manjine u Italiji. Pročelja kuća u živopisnom Mundimitru krase pločice sa stihovima poput ovoga:

“Ove nove riče ume nas te živit

Ma ke jesu one stare nikor ma zabit”

Gianluca Miletti

Zakladu “Agostina Piccoli” osnovao je 1999. moliškohrvatski aktivist i publicist Antonio Sammartino s ciljem istraživanja, valorizacije i očuvanja moliškohrvatske kulture i jezika. U svojstvu projektnog voditelja, Zaklada “Agostina Piccoli” unosi bogato iskustvo i visoke reference u očuvanja i valorizaciji moliškohrvatske manjine u Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. Društvo hrvatska žena obilježava 103 godine aktivnog djelovanja u promicanju duhovnih, ljudskih i tradicionalnih vrijednosti hrvatskih žena, domoljublja, postignuća hrvatskoga naroda u cjelini, te očuvanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine kroz program zbora Hrvatica koji njeguje sakralne i svjetovne pjesme iz svih krajeva Republike Hrvatske i na svim narječjima hrvatskog jezika.

Sveta Luca, mol za nas!

Fešta do Kapele crkvena je svečanost koja se održava svake nedjelje nakon Uskrsa i kojom moliški Hrvati iz Mundimitra slave svoju zaštitnicu, Sv. Luciju djevicu i mučenicu, čiji kult prema predaji stanovništvo duguje Hrvatima koji su doprli do zapadne obale Jadrana i sadašnjega Molisea s drvenim kipom Sv. Lucije. Kapela sv. Lucije nalazi se 3 km od Mundimitra i izgrađena je 1932. godine u lokalitetu pod nazivom Selo.

Lokalitet Selo svoje ime je dobilo upravo zato što su se u njemu najvjerojatnije smjestili prvi Hrvati koji su prije 500 godina stigli u Mundimitar. Svetom misom i predvođenjem pjevanja zbora “Hrvatica” na euharistijskom slavlju u Kapeli Sv. Lucije, počela je cjelodnevna proslava Fešte od kapele koja ima veliki značaj za moliškohrvatsku manjinu u stvaranju i održavanju hrvatskoga identiteta, veza s pradomovinom i sjećanja na zajedničku povijest.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.04.2024.