Američki su znanstvenici možda otkrili zbog čega neke ljude zaboli glava već nakon konzumacije male količine crnog vina, premda se sa sličnim problemom ne susreću pri konzumaciji ostalih vrsta alkohola, piše BBC.

Tim s Kalifornijskog sveučilišta kaže da je razlog tomu spoj prisutan u crnome grožđu koji može utjecati na razgradnju alkohola u organizmu. Riječ je o antioksidansu ili flavanolu, spoju poznatom kao kvercetin koji nalazimo u kožici grožđa.

‘Ako se grožđe uzgaja na prostoru s više sunca, tada ono proizvodi više kvercetina. To znači da bi za ljude sklonije glavobolji konzumacija skupljih, a ne jeftinijih crnih vina mogla predstavljati veći problem’, kazao je BBC-ju jedan od istraživača, profesor Andrew Waterhouse.

Pojasnio je da se “jeftine sorte grožđa uzgajaju na velikim trsovima s više listova i ne dobivaju previše sunca, a visokokvalitetno grožđe se dobiva s trsova s manje lišća i izloženije je sunčevim ultraljubičastim zrakama.”

‘Velika pozornost pridaje se količini sunca koju grožđe dobiva da bi se unaprijedila kvaliteta vina’, pojasnio je Waterhouse.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.11.2023.