Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze spojeve je još devedesetih godina prošlog stoljeća američko ministarstvo obrane koristilo za pronalazak eksploziva i toksina, napomenuo je De Graaf.

Danski znanstvenici naučili su pčele, koje imaju dobar njuh, da otkrivaju uzorke zaražene covidom-19, a to bi postignuće moglo skratiti dobivanje rezultata testiranja na koronavirus na nekoliko sekundi.

Kako bi istrenirali pčele, znanstvenici u bioveterinarskom istraživačkom laboratoriju na sveučilištu Wageningen nagrađivali su te insekte zaslađenom vodom nakon što bi im pokazali uzorke zaražene koronavirusom. Kad bi im pokazali nezaražene uzorke, pčele ne bi dobile ništa, piše agencija Reuters.

Voditelj projekta Wim van der Poel, profesor virologije koji je bio dio projekta, rekao je kako su uzete „normalne medonosne pčele“ koje bi, kada su se navikle na takav sustav, isplazile svoj jezik da bi dobile nagradu, što je postao pokazatelj da je uzorak zaražen.

Dobivanje rezultata nakon testiranja na covid-19 inače traje satima, a pčele zaražene uzorke otkriju odmah. Ta je metoda i jeftina, pa može koristiti državama gdje su testovi rijetki.

No Dirk de Graaf, profesor koji proučava pčele i druge insekte na sveučilištu u Ghentu u Belgiji, smatra kako ta tehnika neće u bliskoj budućnosti zamijeniti konvencionalne oblike testiranja na covid-19.

„To je dobra ideja, no ja bi radije provodio testove klasičnim dijagnostičkim alatima umjesto medonosnim pčelama. Velik sam obožavatelj pčela, no radije bi ih koristio za druge svrhe nego za otkrivanje covida-19“, rekao je.

Tehniku kojom insekti njuhom pronalaze spojeve je još devedesetih godina prošlog stoljeća američko ministarstvo obrane koristilo za pronalazak eksploziva i toksina, napomenuo je De Graaf.

Moljci, pčele i ose korištene su „za sigurnosne svrhe, kako bi otkrivali eksplozive, ali i za medicinsku dijagnostiku“.

Za metodu iz Wageningena se zasad premalo zna da bi se govorilo o njenoj učinkovitosti, smatra profesor iz Belgije, iako podržava opciju da pčele daju indiciju o zarazi kad PCR testovi nisu dostupni.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.05.2021.