Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Gregurić, posjetili su hrvatsku iseljeničku zajednicu u Münchenu i susreli se s predstavnicima hrvatskih udruga.

Na sastanku održanom u prostorijama generalnog konzulata u Münchenu, razgovaralo se o aktivnostima, programima i projektima namijenjenim hrvatskom iseljeništvu, kao i brojnim mogućnostima suradnje, te specifičnim potrebama i aktivnostima zajednice u ovom djelu Njemačke.

U Njemačkoj u svim većim i manjim gradovima djeluju brojne hrvatske društveno-kulturne (folklor, zborovi), športske i političke udruge, a München je grad s najvećim brojem Hrvata u Njemačkoj.

Najstarija hrvatska udruga je Matica Hrvatska e. V. München, koja je osnovana 1991. godine, a čiji je cilj upoznavanje Hrvata i njihove djece s poviješću i kulturom, te razvoj i jačanje njihove nacionalne svijesti.

Državni tajnik Zvonko Milas susreo se s predstavnicima hrvatskih udruga 🇭🇷 u Bavarskoj 🇩🇪 👍 Na sastanku održanom u…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeUtorak, 6. veljače 2024.

Kao značajne udruge možemo ovdje spomenuti „Društvo hrvatskih intelektualaca“ iz Münchena, Hrvatska Kuća München e.V. , FC Croatia München, Akademski krug HKZ-München, Patenschaft Vaterstetten-Trogir e. V, Matica hrvatska München e.V. i mnoge druge.

Hrvatski konzulat u Münchenu se nalazi na adresi Oberföhringer Straße 8, 81679 München i pruža konzularnu pomoć državljanima Republike Hrvatske u Bavarskoj.

Najbrojnija i najveća župa izvan domovine je svakako Hrvatska katolička župa München, koja je ustanovljena 1948. godine i najveća je hrvatska katolička misija u svijetu. Ona danas okuplja oko 70.000 vjernika, te uvelike doprinosi i očuvanju jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.02.2024.