Varaždinsku županiju u četvrtak je posjetio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je u Županijskoj palači na sastanku sa županom Anđelkom Stričakom razgovarao o  projektima i programima od zajedničkog interesa.

Na sastanku su razmatrani projekti i programi sa ciljem uspostavljanja, održavanja i promicanja veza s Hrvatima izvan Hrvatske, jačanja suradnje s hrvatskim iseljeništvom, poticanja i pomoći povratka i useljavanja te provođenja mjera i programa za integraciju Hrvata povratnika i useljenika, priopćili su iz Županije.

Milas je istaknuo da je razvoj suradnje Varaždinske županije i Ureda usmjeren na Hrvate u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država i hrvatsko iseljeništvo koje živi diljem svijeta.

„Varaždinska županija nam je prirodan partner u brojnim aktivnostima, od poticanja gospodarskog i znanstvenog umrežavanja hrvatskih stručnjaka i povratka hrvatskih iseljenika u domovinu, projekata očuvanja hrvatskog identiteta i kulture, posebno u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj i drugim državama, do razmjene najboljih praksi s Hrvatima u BiH na njihovom europskom putu”, rekao je Milas.

Stričak je istaknuo primjer suradnje s Hercegbosanskom županijom dodavši kako Varaždinska županija prednjači u Hrvatskoj u mnogim područjima, poput obrazovanja, gospodarstva i kulture.

„O tome najbolje govore dolasci brojnih izaslanstava, kako stranih veleposlanika, gospodarskih i kulturnih izaslanstava, tako i brojnih predstavnika regionalnih samouprava. Dolazak Milasa također doživljavamo u tom aspektu, ali i kao mogućnost da županijske ustanove budu na usluzi susjednoj BiH na njenom putu u EU”, rekao je Stričak.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.02.2024.