Autor: CroExpress

Teroristički napad u Rijeci 20. listopada 1995. bio je prvi islamistički udar na europskom tlu.

Teroristički napad se dogodio jer je Hrvatska izručila SAD-u istaknutog člana Al Gamma’e al-Islamiyye Fuada Kasema. On je nestao na putu iz Hrvatske za BiH. U rujnu 1995. navodno je otet je u Hrvatskoj dok je putovao prema BiH gdje je još bio rat.

Za osvetu zbog nestanka Fuada Kasema, vođa vojnog krila Al Gamma’a Al-Islamiyye Muhammad Shawki Al-Islambouli, zet smaknutog vođe Al-Qa’ide Osame bin Ladena, osobno je izdao zapovijed za postavljanje automobila-bombe.

Automobil-bomba marke Fiat regata eksplodirao je ispred Policijske uprave u Rijeci 20. listopada 1995. u 11.22 sati kad je bombaš-samoubojica zabio automobil s bombom u zgradu policijske postaje. Namjera je bila uništiti policijsku postaju udarom automobila s eksplozivom u zid zgrade. Poginuo je vozač automobila-bombe, 35-godišnji državljanin Kuvajta John Fawza, pet osoba teže je ozlijeđeno, a više od 20 lakše. U policijskoj postaji ozlijeđeno je dvadeset i sedam osoba koje su se nalazile ondje, a na ulici dvoje prolaznika.

Veću štetu i veći broj ljudskih žrtava spriječila je činjenica što je vozilo u kojem je bilo 70 kg TNT-a, da bi moglo ući u parkiralište policijske postaje, moralo oštro zaokrenuti zbog čega je morao smanjiti brzinu čime je izgubio silinu zaleta. Pomoglo je što je postaja na višem terenu, kao i stube između parkirališta i postaje u koje je udario automobil-bomba. Bombaš-samoubojica nije stao na mjestu za posjetitelje, nego je nastavio voziti dalje prema postaji, ali su ga zaustavile stube. Zbog toga udar nije bio na željenom mjestu, a silina udarnog vala otišla je natrag prema parkiralištu. Napravila je veliki krater u tlu, uništila parkirane automobile i pročelja okolnih zgrada. Policija je pri očevidu među komadima automobila zajedno s napadačevim ostatcima pronašla dio kanadske putovnice.

Dan poslije odgovornost za napad preuzela je egipatska teroristička organizacija Al Gamma’a Al-Islamiyya. Nalogodavac terorističkog napada Muhammad Shawki Al-Islambouli oglasio se iz Afganistana početkom 2000. godine i priznao da je on naredio napad na Hrvatsku. Riječki je napad nazvao neuspjelim pokušajem te zaprijetio novim napadom koji će ‘biti mnogo bolje isplaniran’. U studenome iste godine zaprijetio je da će ‘Hrvatska gorjeti od automobila-bombi’ i da će biti ‘krvi do koljena ako ne sazna gdje je nestao njegov prijatelj Abu Tala’at al-Qasimi’.

Njegov zagonetan nestanak nije bio razriješen.

Datum objave: 20.10.2016.