Kanadsko-hrvatska folklorna federacija (Istok) najavljuje 50. jubilarni Hrvatsko-kanadski folklorni festival koji će se od 18. do 19. svibnja održati u Mississaugi, Ontario, Kanada, a na kojem će nastupiti 17 hrvatskih društava iz Kanade.

Posebnost festivala je i organizacija “Najvećeg hrvatskog kola u Sjevernoj Americi” u koje će se uključiti svi sudionici Festivala i svi dobrodošli gosti koji žele doživjeti ovo iznimno iskustvo.

Od 1975. Kanadsko-hrvatska folklorna federacija (Istok) s ponosom neprekidno održava svoj poznati folklorni festival tijekom Victoria Day Weekenda u svibnju.  Savez je osnovan s ciljem čuvanja i promocije izvorne hrvatske folklorne baštine i kulture i promicanja hrvatskoga jezika te isto prenositi na mlade naraštaje. Danas Savez broji 1400 članova – govorimo o drugoj, trećoj ili četvrtoj generaciji potomaka – organiziranih u 18 amaterskih folklornih i tamburaških skupina iz različitih gradova istočne Kanade.

Festival je postao jedan od najvećih kulturno-umjetnički događaja za Hrvate u dijaspori i značajna poveznica pripadnosti zemlji svojih predaka, prenosi Glas Hrvatske.

Kao krovna organizacija, Savez ima veliku čast i zadovoljstvo organizirati ovogodišnji 50. jubilarni folklorni festival na najvišoj razini počevši od kazališta, produkcije i programa. Festivalski koncert održat će se u renomiranoj Living Arts Centre u Mississaugi. Uz kulturni program, održat će se sljedeće aktivnosti: organiziranje manifestacije “Najveće hrvatsko kolo u Sjevernoj Americi” koje će biti snimano uživo dronom, Festivalska tamburaška sveta misa koja će se slaviti u Crkvi Hrvatskih mučenika u Mississaugi, zabavni program za sudionike i goste te svečani banket za sudionike i goste.

– Uvjereni smo da će ovo biti poticaj za nastavak rada na čuvanju naših običaja koji postoje stoljećima. Naš hrvatski folklor je vječan! Uz predanost svih nas, naša tradicija nastavit će živjeti još dugo i uspješno! Pridružite nam se!, poručuju organizatori.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.05.2024.