U ugodnom i izuzetno sadržajnom razgovoru sugovornici su se dotakli brojnih tema.

Generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak posjetio je Hrvatsku katoličku misiju u Würzburgu gdje se susreo s novim voditeljem Misije, fra Ivanom Penavom. Fra Ivan Penava, član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, je u rujnu 2021. postao voditelj HKM-a Würzburg naslijedivši fra Paška Mandurića, člana iste provincije, koji je HKM u Würzburgu vodio gotovo 39 godina.

U ugodnom i izuzetno sadržajnom razgovoru sugovornici su se dotakli brojnih tema. Razgovarali su o hrvatskoj zajednici u Donjoj Franačkoj, posebno o Hrvatima u Würzburgu i Aschaffenburgu budući da se od 1. siječnja ove godine područje HKM Aschaffenburg spojilo s HKM Würzburg pa je fra Ivan sada pastoralno nadležan i za to područje. Posebna tema bila je i nastava hrvatskog jezika i kulture. Fra Ivan Penava osvrnuo se na brojne projekte koje bi želio pokrenuti, a Generalni konzul Duvnjak obećao mu je dati svoju podršku i zaželio mu puno uspjeha u budućem radu.

Povijesne veze

Prilikom posjeta, generalni konzul Duvnjak obišao je i ulicu Kroatengasse u Würzburgu koja je dobila ime po hrvatskim carskim vojnicima koji su se na tome mjestu utaborili za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata braneći grad Würzburg od švedskih osvajača. Hrvati su u tom dijelu grada ostali živjeti te se taj kraj prozvao Hrvatsko seoce (Kroatendörfchen), a danas je na tom mjestu ulica pod nazivom Kroatengasse. Od 1634. Hrvati su dobili pravo na slobodan život u Würzburgu. Na početku ulice na jednoj zgradi postavljen je mural koji prikazuje tri hrvatska konjanika na gradskim vratima Würzburga.


Autor: CroExpress Datum objave: 31.01.2022.