Izračunao je da ga mjesečni život u Hrvatskoj košta točno: 1,424 dolara.

Prije pandemije koronavirusa, Steve Tsentserensky pristojno je zarađivao kao video producent. Živio je u New Yorku, a kako se pandemija pojačavala i život zaključavao, posla je bilo sve manje. Krpao je kraj s krajem. Zarada je pala samo na 700 dolara. Nije više mogao pokrivati osnovne troškove i bio je prisiljen odseliti se u sestrinu kuću u New Jersey. Nervozan zbog situacije u kojoj se našao ozario se kad je ugledao informaciju da će Hrvatska od siječnja 2021. nuditi jednogodišnju boravišnu dozvolu digitalnim nomadima koji žive izvan Europske unije.

I prije je posjećivao Hrvatsku, priznaje da je potpuno očaran zemljom, pa se odlučio prijaviti.

Zahvaljujući vizi za digitalne nomade, ‘ured’ je preselio iz New Yorka u Split. Kaže da dnevno troši 47 dolara, odnosno oko 300-tinjak kuna. Iznajmio je stan nekoliko minuta hoda udaljen od Dioklecijanove palače i životom u Dalmaciji iznimno je zadovoljan.

Američka televizija CNBC snimila je prilog o digitalnom nomadskom načinu života u kojem je Steve Tsentserensky ispričao svoja iskustva.

„Pogled je fantastičan, a život daleko jeftiniji nego u američkim gradovima. Prosječna najamnina za jednosobni stan u Jersey Cityju primjerice iznosi 2.779 dolara – objasnio je Steve za CNBC.  

„U Splitu stanujem sam u stanu od 60 kvadrata, koji sam pronašao preko Facebook grupe, a plaćam ga mjesečno 540 dolara, u što su uključene režije – objasnio je za CNBC.

Za zdravstveno osiguranje plaća 65 dolara, na hranu mjesečno troši oko 600 dolara, a još oko 180 dolara potroši na kraća putovanja po Hrvatskoj.

Izračunao je da ga mjesečni život u Hrvatskoj košta točno: 1,424 dolara.

„Čim mi se alarm oglasi u 6:30 ujutro kuham tursku kavu i spremam jednostavan doručak: obično jaja, povrće, sir i prepečeni kruh. Onda zaronim u svoje projekte. Pokušavam dnevno raditi oko osam sati. Budući da većina mojih klijenata ima sjedište u SAD-u, zakazujem radne pozive prema tamošnjem vremenu. Ako želim jesti vani, u blizini mog stana mogu pristojno ručati za 10 ili 15 dolara. Volim i ukusan burek iz obližnje pekare koji stoji od 2 do 3 dolara.

Ukusna večera na obali uključuje puno jela od morskih plodova poput rižota od tune, hobotnice i lignje (18 do 30 dolara, uključujući pića i napojnice) – navodi.

Američke gledatelje upoznao je u prilogu i splitskim kulturnim blagom, živopisnim kamenim ulicama, Dioklecijanovom palačom, prošetao kafićima na Rivi…

„U mojih 35 godina, putovanja su uvijek bila važan dio mog života. Od dolaska u Hrvatsku, išao sam na brojna putovanja kako bi obišao što više ove beskrajno lijepe zemlje – ispričao je. Nekoliko mjeseci živio je i u Zagrebu, obišao je Rijeku, Zadar, Šibenik, Plitvice, otoke Hvar, Brač, Dugi Otok…

Njegov Instagram pun je prekrasnih fotografija iz Hrvatske. 


Autor: CroExpress Datum objave: 23.08.2021.