U sklopu dugogodišnje suradnje, troje stručnjaka iz Austrijskog Arheološkog instituta, dio Austrijske Akademije znanosti u Beču, trenutno borave u Muzeju Franjevačkog samostana Tolisa “Vrata Bosne”.

Ova posjeta predstavlja važan korak u analizi bogatog povijesnog i kulturnog naslijeđa ovog muzeja, koje je već duže vrijeme predmet interesa austrijskih arheologa.

Doktor Marijo Gavranović, zamjenik ravnatelja Austrijskog arheološkog instituta, zajedno s kolegama doktoricom Albertom Arenom i doktorom Matthiasom Mehoferom, provodi detaljne analize brončanih predmeta iz muzejske zbirke. Ovi predmeti datiraju iz razdoblja brončanog doba, od 2000. do 1000. godine prije nove ere, i obuhvaćaju mačeve, igle, kopja, nakit, srpove, sjekire i druge artefakte.

Glavni cilj njihovog istraživanja je utvrditi sirovine od kojih su izrađeni ovi predmeti. Iako područje uz rijeku Savu nema rudna ležišta, mnogo metalnih predmeta pronađeno je upravo ovdje, što predstavlja intrigantnu zagonetku za znanstvenike. Prema riječima dr. Gavranovića, analize će pomoći u otkrivanju podrijetla sirovina, a dosadašnji rezultati sugeriraju da je bakar za izradu ovih predmeta dolazio s alpskih područja, prije svega iz sjeverne Italije i Austrije.

Dr. Mathias Mehofer, arheometalurg sa Bečkog sveučilišta, izrazio je impresiju svojim prvim posjetom muzeju u Tolisi. Istaknuo je vrijednost eksponata te pohvalio organizaciju i prezentaciju muzeja. Uzorci uzeti tijekom posjeta bit će detaljno analizirani, a rezultati će biti objavljeni u znanstvenom časopisu.

Osim toga, dr. Alberta Arena, također iz Austrijskog Arheološkog instituta u Beču, izrazila je zadovoljstvo svojim boravkom u Posavini i istaknula važnost suradnje s muzejom “Vrata Bosne”.

Ravnatelj Muzeja “Vrata Bosne”, Jozo Jezerčić, izrazio je zahvalnost zbog suradnje s austrijskim stručnjacima te istaknuo važnost znanstvene analize ovih vrijednih artefakata. Muzej aktivno promovira svoje aktivnosti putem društvenih mreža te je otvoren za posjetitelje svakog radnog dana od 8 do 16 sati, uz mogućnost posjeta i vikendom uz prethodnu najavu.

Ova suradnja predstavlja korak naprijed u istraživanju i valorizaciji kulturne baštine Zapadnog Balkana te otvara nova područja interesa za buduća istraživanja i suradnju među znanstvenicima.


Autor: CroExpress/Radio Orašje Datum objave: 12.04.2024.