Autor: Hina/CroExpress

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku mons. Blaseu Josephu Cupichu u povodu njegova imenovanja za nadbiskupa Chicaga, izvijestio je večeras Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
U čestitci kardinal Bozanić novoimenovanom čikaškom nadbiskupu mons. Cupichu zaželio je plodonosan rad u novoj, povjerenoj mu službi.

Izrazio je nadu za susretom u zagrebačkoj katedrali kako bi nadbiskupu Cupichu još jednom, u katedrali koja čuva zemne ostatke blaženog Alojzija Stepinca, uputio čestitku, navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

Papa Franjo imenovao je u subotu biskupa Blasea J. Cupicha novim nadbiskupom Chicaga, a na tome će mjestu naslijediti kardinala Francisa Eugenea Georgea.

Novoimenovani nadbiskup Blase J. Cupich hrvatskoga je podrijetla. Oba su mu roditelja djeca hrvatskih useljenika koji su se početkom 20. stoljeća doselili iz Hrvatske u SAD. Rođen je 1949. u Omahi, Nebraska.

Za svećenika je zaređen godine 1975, a za biskupa 1998. Od godine 2010. bio je biskup biskupije Spokane.

Više je puta pohodio Hrvatsku, a posljednji puta u ožujku ove godine kada je pohodio više hrvatskih biskupija, a kardinal Josip Bozanić uručio mu je spomen-medalju Zagrebačke nadbiskupije s likom blaženih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca.

Na području Chicaga živi više od 250 tisuća vjernika hrvatskoga podrijetla, a u najmanje tri katoličke župe služi se misa na hrvatskome jeziku.

Ustoličenje novog nadbiskupa bit će 18. studenoga u katedrali u Chicagu.
>>> Hrvatski korijeni: Novi nadbiskup Chicaga obožava sarmu

Datum objave: 23.09.2014.