Autor: Hina/CroExpress

Euharistijsko slavlje u povodu Dana hrvatskih mučenika 2014., predvodit će u subotu u Udbini biskup sisački Vlado Košić, a program proslave počinje u subotu u 9 sati Križnim putom od crkve sv. Marka Groba po dva kilometra dugačkoj uzbrdici do nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika.
Dan hrvatskih mučenika slavi se zadnje subote u kolovozu, uz ostalo, kao podsjećanje na Krbavsku bitku, 9. rujna 1493. godine na Krbavskom polju, u kojoj je bosanski sandžak-beg Hadum Jakub-paša porazio hrvatsku feudalnu vojsku pod zapovjedništvom bana Emerika Derenčina, i koju povjesničari smatraju početkom rata Hrvatskog Kraljevstva i Osmanskog Carstva.

Također Dan hrvatskih mučenika slavi se s oltara Crkve hrvatskih mučenika i za sve hrvatske žrtve.

Jer, kako je za Hinu istaknuo ličko-senjski biskup Mile Bogović, ‘žrtvenika’ je u Hrvatskoj tijekom naše povijesti bilo mnogo, i Crkva hrvatskih mučenika je ‘vidljivi znak zahvalnosti današnjeg naraštaja svima onima, znanim i neznanim mučenicima, koji su se žrtvovali da bi njihovim suvremenicima i idućim naraštajima na ovom našem prostoru bilo bolje’.

Danu hrvatskih mučenika prethodi trodnevnica.

U srijedu je bila misa za svetu Moniku, majku svetog Augustina, i taj je prvi dan trodnevnice bio posvećen obitelji.

Svetom Augustinu u čast jučer je, drugog dana trodnevnice, služena sveta misa. Tom je svecu sredinom 18. stoljeća bila posvećena crkvica u Mutiliću, kod Udbine, a koju su komunističke vlasti srušile. Na njenom je mjestu sada samo križ, u znak sjećanja da je “tu nekad bila crkva i živio kršćanski puk”, kazao je biskup Bogović.

Danas je blagdan Mučeništva svetog Ivana Krstitelja – Glavosjek Ivana Krstitelja, jer je na današnji dan (29. kolovoza) pronađena glava Ivana Krstitelja, koja se čuva u crkvi Sv. Silvestra u Rimu, a opisi mučeništva Ivana Krstitelja spadaju u najdramatičnije scene Novoga zavjeta.

Tim povodom biskup Bogović večeras će predvoditi misu, nakon koje će blagosloviti novi Križni put, postavljen u dnevnoj kapeli Kraljice mučenika. Križni put je djelo Mile Mudrovčića iz Ličkog Ribnika.

Sutrašnje euharistijsko slavlje u povodu Dana hrvatskih mučenika počinje u 11 sati.

Također sutra će biti predstavljen kalendar Crkve hrvatskih mučenika za 2015. godinu.

Datum objave: 29.08.2014.