Autor: Hina/CroExpress

Nitko nema prednost nakon prvog dana kvalifikacijskog susreta za Svjetsku skupinu između Nizozemske i Hrvatske u Amsterdamu jer je poslije prva dva pojedinačna dvoboja rezultat 1-1.
Prvi bod Hrvatskoj donio je 21-godišnji Mate Delić, koji je izvrsnu formu i dobre rezultate koje je ostvarivao posljednjih mjeseci okrunio sada u Davis Cupu. Upravo ovog ponedjeljka došao je do najboljeg plasmana u karijeri, 154. mjesta -prošlog tjedna bio je finalist ‘challengera’ u Genovi- a u Ziggo Domeu je sa 4-6, 6-4, 7-5, 6-2 svladao Igora Sijslinga, 72. na rang listi. Bio je to prvi Delićev meč u Davis Cupu i prvi meč u karijeri koji je igrao na tri osvojena seta. Na 1-1 izjednačio je vodeći nizozemski tenisač Robin Haase, svladavši sa 7-6 (4), 6-1, 6-4 Bornu Ćorića.

‘Prije početka meča bio sam vrlo nervozan, osjećao sam pritisak jer je taj bod vrlo bitan. Kad je počeo meč opustio sam se i samo sam razmišljao o igri, kako ću graditi poene da bih pobijedio. Razmišljao sam samo o igri, tražio njegove nedostatke. A nakon što sam iskoristio meč loptu osjećaj je bio nevjerojatan. Pogotovo zato što je bod ostvaren za Hrvatsku i što je vrlo važan’, rekao je Delić.

Sijsling je u jednom trenutku vodio 6-4, 4-3 uz servis, no onda je Delić proigrao izvrsno i bio za klasu bolji od suparnika.

‘Atmosfera je bila dobra, cijeli tim me podigao i ‘nabrijao’, bio uz mene kad sam imao probleme s grčevima. Rekao sam sam sebi, makar me iznijeli s terena poginut ću za taj bod i za Hrvatsku“, rekao je Delić i dodao: „Mislim da mogu igrati puno bolje od ovoga. Nisam ni gledao koji je na rang listi, doživio sam ga kao igrača kojeg mogu pobijediti. Samo sam pokušavao naći njegove mane u današnjoj igri i pretvoriti ih u moju korist.’

Haase je izjednačio na 1-1 poslije dvoboja koji bi možda imao sasvim drugačiji rasplet da je Ćorić u prvom setu iskoristio prilike koje je imao. Bile su to dvije set-lopte kod 5-4 i još jedna set lopta kod 6-5.

‘Prvi set je bio dobar. Imao sam tri set lopte, a na drugu mi je izašao retern na kojem sam riskirao i koji bi bio ‘winner’ da sam pogodio. Netko će reći da nisam trebao riskirati, netko da jesam, ja sam se odlučio na rizik i nije uspjelo. Kasnije je Haase podigao igru na maksimum i nisam imao šanse. Pogotovo u drugom setu. Kad bih došao bliže on je uvijek servirao odlično’, rekao je Ćorić

Ćorić je imao šansu za povratak u meč u trećem setu i kod 3-4 i kod 4-5, jer je u oba navrata imao 0-30, no nije uspio, pa je Haase izjednačio na 1-1 i tako ‘poništio’ Delićevu pobjedu nad Sijslingom.

‘Mate je odigrao odlično, bio je to fenomenalan meč, čestitam mu. U subotu su parovi, to je važan meč, ako pobijedimo mislim da je 80% šansi da će u nedjelju biti 3-1 i da moj meč sa Sijslingom neće ni biti potreban’, dodao je Ćorić.

Ukupnu ocjenu dana dao je izbornik Željko Krajan.

‘Zadovoljni smo nakon prvog dana. Da je netko rekao da će biti 1-1 sigurno bismo to potpisali. Mate je u formi, dobar je na zemlji, ali nisam znao kako će reagirati igrajući prvi put u Davis Cupu. Kao da je već odigrao deset mečeva u Davis Cupu i siguran sam da će mu ovo pomoći u budućnosti. Borna je imao svoje šanse protiv Haasea koji je bio pod velikim pritiskom. Jednostavno mu se rizik nije isplatio’, kazao je Krajan.

Raspored i rezultati:

Igor Sijsling – Mate Delić 6-4, 4-6, 5-7, 2-6,

Robin Haase – Borna Ćorić 7-6 (4), 6-1, 6-4

subota, 15 sati: Thiemo de Bakker, Jean-Julien Rojer – Marin Čilić, Marin Draganja;

nedjelja, 13 sati: Robin Haase – Mate Delić, slijedi Igor Sijsling – Borna Ćorić.

Datum objave: 13.09.2014.