Autor: Z.S./Daily Mail

Mnogi ljudi, u cilju mršavljenja ili održavanja težine, izbjegavaju jedenje kruha. Nutricionistica Sharon Natoli tvrdi da je riječ o mitu i da nema dokaza da kruh deblja.

Najveći razlog širenja mita o tome da kruh deblja, kaže Natoli, je knjiga Dr. Atkinsa ‘Diet Revolution’ iz 90-ih godina koja je ugljikohidrate označila glavnim krivcem za debljanje. Natoli smatra da je u knjizi iskazano osnovno neznanje o nutricionizmu. ‘Izbor pravog kruha nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući zdravlje probavnog sustava, skladištenje energije i sveukupno zdravije srce, mozak i tijelo’, kaže Natoli i dodaje da nema dokaza da kruh kakav ona preporuča, deblja.

‘Velike studije su pokazale da su ljudi koji unose velike količine cjelovitih žitarica, poput kruha s cjelovitim žitaricama, manje skloni debljanju’, pojašnjava Natoli. Kruh sa cjelovitim žitaricama pomaže tijelu opskrbiti se vlaknima, B vitaminom, magnezijem i željezom.

‘Kruh je hrana koju nacionalne zdravstvene vlasti preporučaju kao dio svakodnevne zdrave i uravnotežene prehrane zbog važnog doprinosa unosu hranjivih tvari pa nema razloga da se osjećate krivi kad jedete kruh’, zaključuje Natoli.

Na kraju ipak treba napomenuti da je riječ o istraživanju koje su naručili – pekari. Nacionalna studija provedena je na 1000 žena starih između 25 i 65 godina na narudžbu australske pekare Bakers Delight. 

Datum objave: 29.09.2014.