Autor: Z.S./EURES

Portal Eures sastavio je popis od 10 razloga zašto pronaći posao u Europi. Naravno, sve ima svoje negativne strane, tako da ćete uz ove pozitivne morati dobro odvagnuti i one druge.

1. Bolji uvjeti rada i plaća. Netko bi konačno mogao cijeniti vaš rad i zalaganje pa ćete moći živjeti, a ne preživljavati. 
2. Naučite cijeniti druge kulture i metode rada. Primjerice, 79% britanskih poslodavaca smatra da su ove vještine presudne kod zapošljavanja radnika.
3. Postanite otporniji i prilagodljiviji. Rad u drugoj zemlji Europe znači da ćete se prilagoditi na novi način života, steći nove prijatelje, uživati u novim izazovima. 
4. Zbog toga ćete postati zapošljiviji. I u domovini i u inozemstvu. 
5. Postanite fluentni u stranom jeziku. Jeste li ikad željeli govoriti strani jezik fluentno, kao da vam je materinji? Rad u inozemstvu vam to omogućava. A ova vještina kasnije će vam itekako dobro doći.
6. Prenesite svoje ideje kolegama iz drugih zemalja. Tko kaže da Hrvat ne može pomoći Francuzu i Dancu na svom području stručnosti?
7. Pokažite osobine vođe i inicijativu. Ovo činite već samim time što ste se odlučili prijaviti za posao vani te na sebe preuzeli zahtjevne pripreme za odlazak.
8. Otkrijte sebe u svojoj novoj zajednici. Zašto ne bi volontirali u mjestu u koje ste došli? Ili se pridružili skijaškom klubu u Austriji? Ili plivačkom u Bratislavi?
9. Ispunite prazninu na tržištu. Ako posjedujete jedinstvene vještine koje su potrebne u zemljama EU-a, istražite koje su to zemlje. Ako imate poslovnu ideju koja bi mogla uspjeti u inozemstvu, samo naprijed! Hrvatsko tržište ih često ograničava.
10. Iskoristite to što možete raditi u cijeloj EU. Otkako je Hrvatska ušla u EU, život i rad u njoj jednostavniji je nego prije.

Datum objave: 12.09.2014.